Kategóriák: EsztergomHírek

Katasztrófavédelmi versenyt rendeztek Esztergomban

Iskolás csapatok mérték össze erejüket és tudásukat a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi vetélkedő helyi fordulóján március utolsó hetében. A fiatalok két korcsoportban, az 5-8. és a 9-13. évfolyamos kategóriában, négy-négyfős csapatokban versenyeztek Esztergomban.

A diákoknak több állomáson kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, ahol az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi szakterületének munkatársai várták őket különböző feladatokkal a tűzvédelem, az iparbiztonság és a polgári védelem témakörében. Minden állomásnál izgalmas feladatok voltak, például a térképészeti állomás, vagy a környezetvédelmi állomás, ahol a természet és a környezet védelmével kapcsolatos játékos kérdések megválaszolása volt a feladat. Tűzoltóeszközöket kellett felismerniük, árvízi védekezés témakörben buzgár bevédését kellet bemutatniuk homokzsákokkal. A verseny része volt egy egészségügyi állomás is, melyen a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének tagjai segédkeztek. A gyerekeknek a gyakorlati feladatok mellett elméleti kérdésekre is választ kellett adniuk, melyek az integrált katasztrófavédelemmel kapcsolatos kérdésekre irányultak.

Miután minden csapat teljesítette a feladatokat, a versenybírák összesítették az időeredményekből átszámolt és a teszteken szerzett pontokat. Az első három helyezést elért csapat indul a megyei ifjúsági versenyen.

Esztergom 5-8. évfolyam:
1. Lábatlani Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Lábatlan
2. Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola 2-es csapata, Esztergom
3. Sárisáp és Környéke Körzeti Általános Iskola, Sárisáp

Esztergom 9-13. évfolyam
1. TSZC Géza Fejedelem Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Esztergom
2. Dobó Katalin Gimnázium 3-as csapata, Esztergom
3. Dobó Katalin Gimnázium 1-es csapata, Esztergom

Videó a katasztrófavédelmi versenyről az RTVE Híradójában (5 perc 15 másodperctől):

Borítókép: Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség