Study Tour Esztergomban

Study Tour Esztergomban

Esztergom, Hírek, Programok Comments Off 302

Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület kétnapos study tour keretében mutatta be a gyönyörű fekvésű várost az idegenvezetőknek és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége tagjainak – számolt be az eseményről a turizmus.com

A program szervezőinek célja, hogy Esztergomra ne csak egy-két órás vagy egynapos programként gondoljanak a jövőben az utazásszervezők, hanem a múlt szépségeinek és a jelen fejlesztéseinek bemutatásával, minél több és minél hosszabb ideig ott-tartózkodó turistát láthassanak vendégül.

Az első napon aktív program várt a résztvevőkre: a vendéglátók a meglévő épített örökségeket és azokat a fejlesztéseket mutatták be, melyek többek között az Eucharisztikus Világkongresszus előkészületei miatt zajlanak a városban. A csoport megtekintette a Víziváros épített és kulturális örökségeit, a Főszékesegyházi Könyvtárat (Bibliotheca), a Keresztény Múzeumot, a Balassa Múzeum Látványtárat és a Veprech-tornyot. A Várhegyen, az egyházi beruházások, a Szent Adalbert Központ és Hotel, a Prímás Pince megtekintése után a főszékesegyházat érintő fejlesztésekkel és a zarándokturizmus lehetőségeivel ismerkedtek meg. Az egykori királyi várban, később pedig, a Szent Tamás-hegy megmászása során a város történelmének kevésbé ismert epizódjai tárultak fel. Az esti programon a túra fáradalmait a Pálinka Patikában elköltött vacsorával pihenhették ki a résztvevők.

A második nap helyszíne az Esztergomi Bazilika szomszédágában található Szent Adalbert Központ volt, ahol a városban jelenleg zajló és a tervezett turisztikai, valamint turizmust támogató fejlesztésekről esett szó. Bánhidy László, Esztergom város alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy bár a tömegturizmus szempontjából a városnak egy központja van (a Bazilika és a Várhegy) de folyamatosan dolgoznak azon, hogyan tudják bevonni a turizmusba a város egész területét, hiszen rengeteg lehetőséget kínál Esztergom az ide érkezőknek: építészeti emlékeivel, a fürdőzési lehetőségekkel, egy pilisi kirándulással vagy a pincesorok, múzeumok meglátogatásával.

Növekedni fog a szálláshelyek száma, így a jövőben még inkább ki tudják szolgálni a több napra érkező vendégeket is. Szekeresné Czinege Erzsébet, az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, hogy Esztergom nemcsak az épített örökségeit tudja nyújtani látogatóinak, hanem élénk kulturális életet is. Emellett az öko- és az aktív turizmusban a szomszédos TDM szervezetekkel szorosan együttműködve tervezik a jövőt. A tavalyi KSH-adatok alapján Esztergomban csupán 144.000 vendégéjszakát regisztráltak, az átlagos tartózkodási idő az elmúlt 10 évben is mindössze tized százalékokkal növekedett, jelenleg 2,1 %, vagyis átlagosan két éjszakát töltenek ott a vendégek. A belföldi vendégéjszakák száma növekszik: a nagy fordulópont 2015-16 volt, amikor átadták a négycsillagos, elegáns Portobello Wellness és Yacht Hotelt. Továbbra is nagyon kevés a szálláshely a városban, nehezen lehet üres szobát találni. A következő években a szállodai kapacitás azonban jelentősen bővülni fog. A külföldi vendégéjszakák száma 20.000 körül stagnál, évek óta nem növekszik. Ez arra utalhat, hogy a szolgáltatások minőségén, tartalmán változtatniuk kell.

A részletes beszámoló ide kattintva olvasható el!

Forrás: turizmus.com
Fotó: RTVE

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top