Autóalkatrész-üzem Dorogon

Autóalkatrész-üzem Dorogon

Dorog, Hírek Comments Off 998

Járműipari alkatrészgyártó üzemet épített a francia GMD-csoport Dorogon 14,5 milliárd forint beruházással, amelyhez a kormány 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújtott.

A beruházás 240 új munkahelyet teremt, a gyárban a legmodernebb gépekkel, robotizált technológiákkal állítják elő az alkatrészeket. A GMD dorogi öntödéjében alumínium autóalkatrészeket gyártanak.

A magyar gazdaság dimenzióváltásához ilyen beruházások kellenek, a siker alapja a legmodernebb technológiai színvonal alkalmazása – mondta Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón március 7-én, csütörtökön, Budapesten.

A beruházásért jelentős volt a verseny, a GMD-csoport leányvállalataival a világ 14 országában van jelen, azokba is vihette volna az új gyárat. Magyarország azért szállt versenybe a beruházásért, mert a magyar autóipar további fejlődéséhez alapvetően szükséges a beszállítói kapacitások bővítése. A nagy gyártóknak pedig a logisztikai költségek csökkentése, a termelés folyamatossága érdekében előnyös a beszállítók közelsége. A GMD jelentős megrendelést kapott a PSA-csoporttól, amely az Opel magyarországi gyárát átvette. A GMD Bonyhádon is vásárolt egy céget, ahol Lamborghinik és Bentleyk számára gyártanak belső berendezéseket – közölte Szijjártó Péter.


A GMD vezérigazgatójával beszélgetnek az M1 munkatársai a dorogi gyárban.

Kitért arra is, hogy 2018 rekordév volt az autóiparban; Magyarország a legnagyobb autóipari exportteljesítményt adó államok rangsorában a 20. Közlése szerint a V4 országok teljesítményét összeadva a világ 4. legnagyobb autóipari exportőre a térség. Mindez azt mutatja szerinte, hogy Közép-Európa a világ autóiparának meghatározó régiója. Tavaly 6 százalékkal bővült a magyar autóipar teljesítménye, termelési értéke 8550 milliárd forint volt, 91 százalékos exporthányaddal. Ez mutatja, hogy az itt előállított autóipari termékek a világpiacokon is versenyképesek. 2010 és 2018 között az ágazat teljesítménye 2 és fészeresére nőtt, 174 ezren dolgoznak az autóiparban.

Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője a beruházás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a cég Dorogra költözésében a szakképzett munkaerő mellett infrastruktúra, önkormányzati szabályok, állami támogatás is szükséges volt.

Alain Martineau, a GMD-csoport elnöke és tulajdonosa szerint Magyarország és a beruházás kiemelten fontos a cégnek, amely 5500 embert foglalkoztat világszerte. Éves forgalmuk egymilliárd euró körül alakult.

Részletek a március 7-ei, M1 esti híradójában!

Forrás: MTI / dorogimedence.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top