Kategóriák: DorogHírekSport

Örök mérlegen: A Gyirmót-Dorog mérkőzések

A Dorogi FC csapata a hétvégén Győrbe látogat a következő bajnoki találkozóra, ahol a házigazda, egyben a listavezető Gyirmót FC Győr ellen villanyfényes mérkőzést fog megvívni, amelyet a televízió élőben is közvetít az M4 Sporton február 17-én, vasárnap 18 órakor.

A két csapat egymás ellen játszott mérkőzéseinek a múltja alig tekint vissza néhány évre, viszont amennyire kurta, annyira lehangoló a mérleg a dorogiakra nézve. Egyetlen sikeresnek mondható találkozójuk éppen a legelső megmérettetés volt, mégpedig a Magyar Kupában. Akkor a két csapat között osztálykülönbség volt. A másodosztály élcsapata érkezett Dorogra 2015. szeptember 23-án a harmadosztályban szereplő dorogiak vendégeként. Az 1-1-es döntetlent követően 11-es párbaly döntött 5:4 arányban a dorogiak javára, amellyel továbbjutottak a sokkal esélyesebbnek tartott ellenfelükkel szemben, akik az akkori évadban megnyerve a bajnokságot, feljutottak az NB I-be. A dorogiak nem csak hogy nem érdemtelenül ejtették ki a gyirmótiakat, de már a rendes játékidőben is eldönthették volna a maguk javára a továbbjutást. A döntetlennel való túlóra inkább a vendégekre nézve volt hízelgő.

A Gyirmót első osztályú tagsága tiszavirág életű volt és egyetlen szezont követően sereghajtóként estek ki 2017-ben. Azóta lett a másodosztályban a Dorog csoporttársa és immár második éve szerepelnek ugyan abban a bajnokságban. A legelő bajnokijukra 2017. nyár végén Győrben került sor, ahol szoros, de végül vesztes csatát hozott az összecsapás. A hazaiak kétszer is vezettek, de mindkétszer sikerült egyenlíteni, sőt a két gólon kívül volt néhány komoly helyzete a dorogiaknak. A hajrá perceiben azonban újra betálaltak a vendéglátók, amelyre már nem tudtak válaszolni a Dorog játékosai, s 3-2-es vereséggel zárult a mérkőzés. A gyirmótiak a tavaszi visszavágón is meglőtték a három góljukat, amelyre csak egy szépító gól érkezett válaszként dorogi részről. Igaz, a Dorog éppen csak pár nappal volt túl a Debrecen elleni kupa negyeddöntő visszavágóján, továbbá a második gyirmóti gól Csató Martin öngoljából esett.

Legutóbbi mérkőzésük – szintén – Dorogon nagy indulatokat váltott ki a dorogiakból. Az első félidőben jószerével el sem jutott a hazaiak kapujáig az éllovas, míg a dorogiak több helyzetük mellett kapufát is rúgtak. Térfélcsere után teljesen váratlanul szerzett vezetést a Gyirmót, miután egy erősen vitatható 11-est kaptak. Az eset miatt hevesen reklamáló Miskei vezetőedzőt elküldte a kispadról a játékvezető. A pályán is nőtt az indulat és a vendégek egy durva szabálytalansága miatt hatalmas tumultus, lökdösődés és adok-kapok alakult ki. A játékvezető egyedül egy dorogit büntetett, mégpedig kiállítással. Az emberelőnyben került csapat újabb gólt ért el, ám a hajrá perceiben meleg pillanatokat éltek át. Előbb a dorogiak szépítettek, majd az utolsó percekben teljesen a kapujuk elé ragasztotta őket a Dorog és nem sokon múlott az egyenlítés. A vendégek közben a szabálytalanságoktól és durvaságtól sem riadtak vissza, melynek következtében az utolsó pillanatban egy gyirmóti is ki lett állítva.

Az eddigi eredmények mérlege: 4 meccsből egyetlen döntetlen és három gyirmóti győzelem, 5:9-es gólaránnyal.

2015. Magyar Kupa:  DOROG – GYIRMÓT 1-1 (11-esekkel 5-4). Gólszerző: Nagy Rihárd. A 11-eseket értékesítők pedig Perovic, Mészáros, Nagy R., Nagyházi és Berkó.

2017-18     GYIRMÓT – DOROG 2-3 (Mészáros, Simon)      DOROG – GYIRMÓT 1-3 (Sitku)

2018-19     DOROG – GYIRMÓT 1-2 (Mészáros)

Közvetlenül a Gyirmótból érkezett Bene Ferenc, aki a vezetőedzőként vezette az NB I-be csapatát, ám ennek ellenére nem hosszabítottak vele szerződést. Így visszatért egykori sikerei színhelyére Dorogra, ahol korábban aktív labdarúgó volt, visszatérésekor pedig a dorogi klub szakmai igazgatója lett. A játékosok közül fél évre rá Simon Attila is Dorogra igazolt. Vele kapcsolatban érdekesség, hogy a Dorog elleni kupameccsen Ő szerezte csapata gólját, majd már a Dorog játékosaként betalált a gyirmótiak kapujába is. Szintén érdekesség, mégpedig ezúttal keserű előjellel, hogy a gyirmótiak mindhárom dorogi vendészereplése során kaptak 11-est, amelyeket ki is használtak.

Szabó Gyula