Suzukis szakszervezet? Kirúgjuk, aki ilyet tesz!

Suzukis szakszervezet? Kirúgjuk, aki ilyet tesz!

Esztergom, Hírek Comments Off 1599

Nem túl diplomatikusan járt el a Suzuki japán vezetősége a napokban, hiszen azonnali hatállyal elbocsátották a Vasas Szakszervezet alakuló alapszervezetének titkárát. Persze ez nem azt jelenti, hogy tömeges harakirit kellene végezni, de az utóbbi időben megszaporodtak a gyár általi kihágások, amik kivizsgálásra szorulhatnak.

Azonnali hatállyal elbocsátották az esztergomi Suzuki gyár területéről azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló alapszervezet titkára lett volna. A férfit szakszervezeti tisztségviselőként munkajogi védelem illetné, de a Suzuki még az alapszervezet megalakulásáról való hivatalos értesítés előtt elbocsátotta, értesült mérce.hu a Vasas Szakszervezeti Szövetség tisztségviselőjétől.

Mércének László Zoltán, a Vasas alelnöke elmondta, az esztergomi Suzuki parkolójában csütörtök délután alakult meg az első, üzem területén működő érdekvédelmi szervezet, mely a Vasas alapszervezeteként működik majd.

Mielőtt azonban a Vasas jogászai és a helyi dolgozók megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatta a vezetés, és közölték vele, azonnali hatállyal elbocsátják a gyárból.

A férfi 14 éve dolgozott a Suzukinál, egy ideje egy nagyobb területért felelt az üzemben. A Vasasnál úgy tudják, soha semmilyen panasz nem érkezett rá a munkáltatók részéről, az alapszervezet megalakulása után mégis arra hivatkozva bocsátották el, hogy nem jól dogozott.

A szakszervezeti tisztségviselőket munkajogi védelem illeti meg: szakszervezeti titkárként a férfit nem lehetne elbocsátani. A Vasasnál úgy sejtik, a menedzsment informálisan vélhetően tudott az alapszervezet alakulásáról, az elbocsátott dolgozó a feletteseit is tájékoztatta arról, hogy indul a titkári posztért – részletezi a Mérce.

László Zoltán azonban a Mércének elmondta, bíznak benne, hogy jóhiszeműen tudnak tárgyalni a Suzukival, ahol belátják hogy a törvények értelmében lehetővé kell tenni, hogy érdekvédelem alapuljon az üzemben. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, a vállalatoknak éppen hogy meg kellene becsülniük az érdekvédelemben tevékeny dolgozókat, ez ugyanis az elköteleződés jele egy szélsőségesen fluktuált munkaerőpiaci helyzetben. László szerint a Suzuki-dolgozókat felháborította a példátlan eljárás, a Vasas munkaügyi bírósághoz fordul.

Egyébként az esztergomi gyárban sosem működött szakszervezet. A dolgozók egy része jelenleg Ukrajnából érkezik. Az emberek folyamatosan cserélődnek, nem bírják azt a hajtást, amit a japánok előírnak. Hogy meddig működhet ez az alacsony fizetések mellett? Nem tudjuk, de lehet felkellene már ébrednie a vezetőségnek, mielőtt tönkreteszik saját gyárukat.

Fotó: Google

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top