Halálra gázolta a motorkerékpárost a gondatlan sofőr

Halálra gázolta a motorkerékpárost a gondatlan sofőr

Esztergom, Esztergom-kertváros, Hírek, Kék hírek, Tát Comments Off 416

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat azzal a férfival szemben, aki tavaly az előzés szabályait megszegve a 117-es úton elütött egy motorost, aki ennek következtében az életét vesztette.

Az érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott egy személygépkocsival 2018. április 6. napján, este, a 117. számú úton, Esztergom-Kertváros irányából Tát felé közlekedett.

A férfi a forgalom elől elzárt területet érintve, illetve a forgalmi sávokat elválasztó záróvonalat átlépve, az előtte haladó tehergépkocsi előzésébe kezdett. A vádlott ezt annak ellenére tette, hogy a szemközti forgalmi sáv nem volt szabad, hiszen vele szemben a sértett haladt a motorkerékpárjával, ezért a szabálytalan sofőr a jármű bal elejével nekiütközött a sértettnek, illetve a motorkerékpár bal első részének. Az ütközés hatására a motorkerékpáros felborult és a füves partoldalnak ütközött, míg a személygépkocsi irányíthatatlanná vált, majd az útpadkára hajtott.

A sértett az ütközés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követő pár nappal később meghalt.  A baleset és a bekövetkezett halál között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pontjában, a 18. § (1) bekezdés c) pontjában és a 34. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt szabályokat. Ezek szerint járművet az vezethet, aki érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs, továbbá a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad. Előzni pedig akkor lehet, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

A férfi büntetőjogi felelősségéről az Esztergomi Járásbíróság fog dönteni.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top