Kategóriák: Hírek

Nyelvtudással valóban könnyebb munkába állni?

Rendszerváltásunkat követően több óvoda szakosodott oktatókkal a „vállán” elkezdett tudatosan idegen nyelvű foglalkozásokat beiktatni valamennyi gyermek számára, természetesen egyelőre szigorú nyelvtani szabályok ismeretén kívül. Bár egy kisgyermek esze jóval fogékonyabb a legtöbb idegen nyelvi kifejezésre is, ám módszeres, tananyag szerinti nyelvtanulásról leginkább az elemi felső tagozatoktól kezdődően beszélhetünk. Ahogyan telnek az évek, mind egyre komplexebb formában vagyunk képesek tanulni a nyelvtani szabályokat, ám kutatók elmondása szerint 30-as éveinkhez közeledve ugyanakkor memória felhasználásunk is némi hanyatlást kezd elszenvedni.

A demencia megállítása, legalábbis annak kisfokú csökkentése érdekében magunk is megannyi praktikát vethetünk be. Ebben egy idegen nyelv tanulása komoly segítséget nyújthat. Mi sem tölthet el kellemesebb érzéssel, mikor külföldi nyaralásunk alkalmával nemcsak, hogy a tájékoztató táblákat értjük meg, hanem mindezzel párhuzamosan még a körülöttünk levő idegenekkel is képesek vagyunk szót érteni, nem beszélve kedvenc ételeink idegen nyelven történő kéréséről. Akármennyi idősen is kezdjünk el nyelvet tanulni, azzal sosem fogunk kifutni az időből, ugyanis könyvesboltokban manapság már személyre szabottan kiválaszthatjuk a szintünknek éppen megfelelő nyelvkönyveket.

Bizonyított tény, hogy nemcsak a külföldre utazni vágyó, sikerorientált munkavállalók számára áll a zászló, hiszen egészen közel, külföldi tulajdonban levő cégeknél is komoly hasznát látják egy magasan képzett, túlfűtött ambícióval rendelkező pályakezdő értékteremtő munkájának is. Nemzetközi konferenciák zökkenőmentes lebonyolítása, más országok képviselőinek megfelelő tájékoztatása és persze megannyi tolmácsolás kézben tartásakor sem hanyagolható szaktudása. Persze nincs, aki anyja hasában mindennek a tudásnak már birtokában állna, bár tény, az idegen nyelvet könnyebben befogadók vélhetően nagyobb eséllyel válhatnak e téren sikeressé. Természetesen tolmácsoláson belül is több alkategóriát különíthetünk el, gondoljunk csak a sportközvetítések közbeni szinkrontolmácsolásokra, vagy előadások összesített tolmácsolására, amelyek merőben nagyobb felkészültséget, ugyanakkor felelősséget várnak el a szakembertől, mindezzel szemben, aki kellően ügyes beszél, ám a szaknyelvben kevésbé jeleskedik, úgynevezett kísérőtolmácsként még mindig relatíve könnyen találhat állást. Rendszerszemléletünkre, felelősségtudatunkra, valamint esztétikai érzékünkre és igényes munkaszemléletünkre már beküldött önéletrajzunk alapján is hozzávetőleges információkra lelhetnek a HR-es szakemberek, érdemes tehát mind tartalmi, mind formai szempontból ne csak eladhatóvá, sokkal inkább megnyerővé tennünk a papíron foglaltakat. Nagyban elősegítheti jelentkezésünket, amennyiben technikai fejlettségünket az álláskeresés terén is kiterjesztjük és olyan weboldalakra navigáljuk magunkat, ahol egyrészt naprakész tartalmú, felhasználóbarát felülettel, másrészről pedig önéletrajz megküldő funkcióval szembesülhetünk, mint a tatabanyaallas.hu portál. Mindezzel időt és pénzt takaríthatunk meg. Manapság vidéki városok zöménél, mint például a Budapesttől alig 60 km-re fekvő Tatabányán is adott a lehetőség személyre szabott keresési feltételek beállítására, így mind a szakmunkás végzettséghez kötött munkakörökön túl, a főként felsőfokú diplomaköteles mérnöki állásokra is alig egy kattintással beadhatjuk jelentkezésünket. Hazánk munkaerő-piaci statisztikái az anyagilag is igencsak megbecsülendő hivatások közé sorolja a tolmácsok munkakörét, ugyanis e fenti felmérések szerint átlagosan bruttó 300-350 ezer forint közötti bruttó bérezést jelöl meg, attól függően, merre helyezkedik el az adott cég, illetve a megbízások mennyisége is mérvadó lehet, számol be róla a Nemzeti Pályaorientációs Portál. Utóbbi többek között abban az esetben növekedhet, ha valamennyi információt bizalmasan kezelünk.

Megosztás