Kategóriák: DorogHírek

Válaszolt az égető a lila füstre!

A január 19-ei, az égetőmű által kibocsátott lila füsttel kapcsolatban megkerestük a Sarpi Dorog Kft-t! Kérésünkre pedig elküldték a környezetvédelmi hatóságnak is eljuttatott tájékoztatót.

Az égetőmű tájékoztatója:

„Január 19-én, 10 óra körül mintegy 4 percen át az égetőmű által kibocsátott füstgáz lila elszíneződése volt észlelhető. Az ilyen, ritkán előforduló, egészségre ártalmatlan elszíneződést az égetett hulladékok jód tartalma okozza, ami már igen kis koncentrációban is megfesti a kilépő füstgázt. A beérkező hulladékok összetételét az égetőmű saját laboratóriumában vizsgálja, ugyanakkor a biztonsági okokból zárt konténerekben beérkező ezért nem mintázható egészségügyi hulladékok tartalmazhatnak jódot. A kérdéses időpontban is történt ilyen típusú hulladékégetés. Az elszíneződés észlelésekor az adagolást azonnal leállítottuk, aminek hatására a jelenség megszűnt.

Célunk, hogy az ilyen, zavaró vizuális jelenségeket elkerüljük. A mintázható beszállításoknál meghatározásra kerül (többek között) a jódtartalom, ami alapján fokozottan ügyelünk a kis egységekben történő beadagolásra. Ennek ellenére ritkán előfordulhatnak olyan pillanatnyi üzemállapotok, amikor az egyébként minden emissziós határértéknek megfelelő füstgáz a jelenség hatására elszíneződik, ugyanakkor ez egyéb más kellemetlen hatással (pl. szaghatás) nem jár.”

Lágler Katalin – ügyvezető igazgató

Megosztás