Elhunyt Kiss László labdarúgó

Elhunyt Kiss László labdarúgó

Dorog, Hírek Comments Off 947

67 éves korában elhunyt Kiss László labdarúgó, labdarúgóedző, sportvezető és sporttudósító.

Kiss László aktív játékos éveit követően 18 éven át szolgálta a dorogi fuballt különböző beosztásokban. Volt utánpótlás edző, technikai vezető, ügyvezető és elnök.

Labdarúgóként

Hivatalosan 1965-ben kezdte játékos éveit a fővárosi Keltex utánpótlás csapatában, és itt is vált felnőtt labdarúgóvá 1970-ben. Katona éveit Ságváron, a helyi honvéd csapatában töltötte, majd 1973-ban igazolta le az NB. I/B-ben szereplő Bp. Volán SC. A közlekedésieknél másfél évadot töltött, majd Perbálra került egy szezon erejéig. A következő évben kereste meg az NB. I-be jutott Dorogi AC, így 1976 nyarától már a dorogiak igazolt játékosa lett. Első bajnoki mérkőzésére az 1976-1977-es évad nyitó meccsén került sor a Zalaegerszeg ellen. Első élvonalbeli gólját Győrben szerezte a Rába ETO ellen az 5. fordulóban, majd az azt követő fordulóban is eredményes volt a Bp. Honvéd elleni 2-2-es mérkőzésen. Összesen 23 NB. I-es mérkőzést játszott és 4 gólt szerzett. Betalált még az MTK és a Békéscsaba kapujába. Tagja volt az MNK negyeddöntőben küzdött csapatnak is, ahol a legtöbb kupa-meccsen pályára is lépett. Érdekességként, Szombathelyen a Haladás elleni bajnoki meccsen Schnitzer kapust kiállították és edzője, Ivanics Tibor őt áldozta fel, hogy a cserekapus bejöhessen. A dorogiak a bajnokság végén kiestek az élvonalból. Ezt követően három teljes évadban az NB. II-es csapat tagjaként folyatatta. Legemlékezetesebb mérkőzései közül a BKV. Előre elleni idegenbeli bajnokit lehetne kiemelni, ahol a mezőny legjobbja volt, ahol az ő két góljával nyertek a dorogiak, valamint a kubai válogatott elleni mérkőzést szintén az ő góljával nyerték. Alapjában véve nyugodt, fegyelmezett játékos volt, mégis furcsa módon csatár létére egymást követő két évadban is ő volt az egyetlen játékos a dorogi csapatból, akit kétszer is kiállítottak ugyanazon bajnoki évadon belül. 1980-ban felhagyott a hivatásszerű labdarúgással. Levezetésként néhány alacsonyabb osztályban szereplő Komárom megyei csapatban játszott, végül 1985-ben végleg abba hagyta az aktív játékot.

Edzőként

Közel egy teljes évtizeden át különböző területeken dolgozott, többek között a Biztosítónál és orvosi műszereket forgalmazó cégnél, amikor 1994-ben egykori klubja, a Dorogi Bányász hívta soraiba edzőként. TF edző-tanfolyamot végzett és a különböző korosztályú utánpótlás csapatok edzését és versenyeztetését végezte négy éven keresztül.

Sportvezetőként

1998 nyarán a felnőtt csapat technikai vezetőjének nevezték ki. Innentől kezdve a dorogi klub adminisztratív ügyeit intézte. Megbízhatóság, pontosság és a klubszeretet jellemezte munkáját. Kifogástalan modorával, közvetlenségével, szerénységével, kedélyes jellemével nem csak saját kollégái, játékosai és a dorogi szurkolók, de az ellenfelek egyesületeinek tagjainak megbecsülését és elismerését is kiváltotta. 2001-ben a Dorogi FC első embere lett. Az ezredfordulón az MLSZ által előírtaknak megfelelően, minden magasabb osztályban szereplő klubot kötelezték a Kft rendszerben történő átalakulásra és működésre. A dorogi labdarúgó Kft ügyvezetőjének választották. Sokat tett a dorogi stadion rekonstrukciós pályazat elnyerésért, a klub hagyományörző rendezvényeiért és a Dorogi Sportmúzeum népszerűsítéséért. Öt éven át vezette az egyesületet, majd 2006-ban átadta az elnöki széket Szauter Tamásnak, ő pedig visszatért a technikai vezetői beosztáshoz. 2012-ben nyugdíjba vonult. A klubbal való megállapodás szerint a 2011-2012-es bajnoki évad zárásáig végezte munkáját. Hivatalos búcsúztatására a Dorog utolsó hazai bajnoki mérkőzésén került sor, ahol családjával közösen végezte el a mérkőzés kezdőrúgását. A több, mint két évtizednyi dorogi sportmunkálkodásával párhuzamban tudósításokat adott a dorogi csapat mérkőzéseiről és az egyesületet érintő tudnivalókról a megyei újságok részére.

Sikerei, díjai

  • Bajnoki ezüstérmes (NB. III – 2012)
  • Bajnoki bronzérmes (NB. II – 1999)
  • NB. I-be jutás (kiemelt másodosztály – 2000)
  • Magyar Kupa Megyei kupa-győztes (1999)

Forrás: wikipedia.org / dorogifc.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top