111 éve rendezték meg az ország első síversenyét Dorog és Csolnok között

111 éve rendezték meg az ország első síversenyét Dorog és Csolnok között

Csolnok, Dorog, Hírek, Sport Comments Off 554

Ma 111. éve történt – 1908. január 19-én rendezték hazánkban a legelső hivatalos síversenyt, amelyet Dorog és Csolnok között rendeztek – olvasható Szabó Gyula helytörténész Facebook oldalán.

Bizonyos szempontból Tokodot is érintőlegesen megemlíthetjük, ugyanis a rajt Dorog és Tokod határán lévő Körtelesi majorból indult, a Kis Kőszikla lábától. Az érintettek valamennyien a fővárosból vonattal érkeztek. Dorogon leszálltak, majd a rajthelyre igyekeztek – írja Szabó Gyula.

A versenyt a frissen alakult Magyar Sí Klub rendezte és még a résztvevő versenyzők neve is fennmaradt. Összesen nyolcan – Barcza Imre, Berán János, Büttel János, Fodor Károly, Hruby Ede, Madaras Jenő, dr. Serényi Jenő és Vigyázó János – neveztek.

A cél Auguszta-telepen volt. Fodor Károly 1 óra 28 perc 4 másodperccel nyerte ezt a történelmi futamot, míg Serényi Jenő 2 másodperccel lemaradva másodikként ért célba. Auguszta-telepről visszatértek a dorogi vasútállomásra és onnan indultak vissza Pestre. A nem mindennapi sportesemény A Nagy-Gete-hegyi síverseny néven vonult a sportörténetbe.

Szabó Gyula frissítése: Amit pedig feltétlen szeretnék még megemlíteni, hogy a dorogi sporttörténet kutatása során hallottam erről az érdekes eseményről, azonban hogy kerek legyen a kép és egy érdemleges bejegyzést lehessen írni róla, az a KEMMA oldalának köszönhető. A megyei hírpoltál írt tavaly erről, akik forrásként a Turistaság és alpinizmus 1932. március számát jelölték meg. A KEMMA által egy éve ilyenkor megjelent cikk adta az ötletet, hogy az idei évfordulón megemlékezzek róla. Az általam csatolt képmellékletet is onnan kölcsönöztem.

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top