Interjú Boglár Zoltán törzsőrmesterrel

Interjú Boglár Zoltán törzsőrmesterrel

Hírek, Kesztölc Comments Off 645

Nyírő András, a Virágzó Kesztölcért Egyesület elnöke, Boglár Zoltán körzeti megbízottat kérdezte a kesztölci illegális szemétlerakásokról, a temetői viráglopásokról, a közbiztonságról, illetve egy esetleges kamerarendszer kiépítéséről.

Nyírő András interjúja:

Hogyan lesz az ember rendőr? – Először is bemutatkoznék, Boglár Zoltán rendőr törzsőrmester vagyok, Kesztölc, Piliscsév, Leányvár települések körzeti megbízottja. Esztergomban születtem, dorogi lakos vagyok. 2011 óta vagyok hivatásos rendőr, Dorogon kezdtem a pályafutásomat járőrként, majd több helyen láttam el szolgálatot: Budapesten és Esztergomban is. Mindig is szerettem az izgalmakat, részben ezért is választottam ezt a szakmát. Nem gondoltam még érettségi után sem, hogy rendőr leszek. Az akkor még Rendőrtiszti Főiskola felvételi ponthatárait néztem, majd utánajártam, hogy milyen is ez a szakma, akkor döntöttem el, hogy rendőr akarok lenni. Ezt követően beadtam a jelentkezésemet, majd felvételt nyertem a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolába, ami 220 kilométerre található Dorogtól. Elég kellemetlen volt innen oda járni, de megérte, nagyon családias iskola, nagyon jó tanárokkal. A másik lehetőség azt lett volna, hogy jelentkezem a főiskolára, de úgy gondoltam, hogy nem akarok évekig tanulni, inkább az utcán szeretnék tapasztalatot szerezni, mivel a későbbiekben is van lehetőség elvégezni a főiskolát. Én nagyon megszerettem ezt a hivatást, nem hinném, hogy a civil élet ennyire változatos lenne. Rendkívül szerteágazó a rendőrség munkája, a körzeti megbízott is nagyon sokféle feladatot lát el.

Sok problémát jelent nekünk az illegális szemétlerakás. Nemrég feljelentést is tett az egyesületünk ebben az ügyben. – Küzdünk az illegális szemétlerakás ellen, a falopásokra is oda kell figyelnem, illetve az ittas vezetőkkel szemben is több alkalommal intézkedtem.A 117-es út közelsége és a Kesztölcöt Piliscsévvel összekötő földút is csábítja az illegális szemetet lerakókat, ami ellen nehéz fellépni, ezért is kell az itt élőknek is figyelni, és ha olyat észlelnek, ami törvénybe ütközik, értesíteni a hatóságunkat.A szemétlerakásnak van szabálysértési és bűncselekményi alakzata is. Mindkét esetben a Dorogi Rendőrkapitányság munkatársai járnak el, akiknek én is segítem a munkáját, ezért is fontos, hogy eljussanak hozzám az itt lakóktól a hasznos információk. Sokan nem tudják, hogy a veszélyes hulladék, gumi illegális lerakása bűncselekménynek minősül. Amikor szemétlerakásról érkezik bejelentés, a járőrszolgálat munkatársai kimennek a helyszínre. Ők megteszik az elsődleges intézkedéseket, ezt követően megindul az eljárás, mely során megkezdődik az adatgyűjtés, ebben én is aktívan részt veszek.

Sokaknak okoz fájdalmat az, hogy valakik virágokat lopnak a temetőből. – Igen, olvastam a Facebook-csoportban, igyekszem kijárni a temetőbe, nyugodtan lehet nekem szólni, ha valaki ilyesmit tapasztal. Tudnom kell, hogy mikor észlelték, mikor vihették el, hogy be tudjam határolni az időpontokat, amikor ezeket a lopásokat elkövetik. Célunk, hogy meg tudjuk előzni ezeket. Sajnos máshol, például Piliscséven is visszatérő jelenség ez. Az a baj, hogy ezeket a lopásokat nem jelzik felém, nem jut el hozzám az információ. Nyugodtan lehet ezzel kapcsolatban engem is keresni, oda fogunk rá figyelni.

A kamerarendszer segítené a közbiztonságot? – Nagyon. Nagy visszatartó ereje van, főleg ha jó minőségű a rendszer. Tudom, hogy nagy beruházás ez egy településnek, az én véleményem szerint minden bekötőútra kellene, én minden forgalmas helyet bekameráznék.

Többen kérdezték, hogy mi számít elektromos biciklinek? – Ebből is volt probléma, most megpróbálom érthetően elmagyarázni, hogy mikor minősül kerékpárnak és mikor segédmotoros kerékpárnak. Az elektromos kerékpár addig kerékpárnak minősül, amíg tekeri az ember. Kötelező tartozékok akkor is kellenek rá, de nem kell vezetői engedély, alkoholt pedig úgy lehet fogyasztani, hogy biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban legyünk, miközben közlekedünk. A rendőr nem fog senkit megbüntetni, ha dombon lefelé megy, és nem teker, ez nem erről szól. Azonban ha valaki úgy közlekedik, hogy a hajtásra kizárólag a beépített motort (ami lehet elektromos, vagy robbanómotor) használja, akkor az segédmotoros kerékpárnak minősül. Ebben az esetben ugyanazok a szabályok érvényesek rá, bukósisak, biztosítás és vezetői engedély kell hozzá. Ha valaki alkoholt fogyaszt, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy személyautónál vagy egy segédmotoros kerékpárnál. Az utóbbi időben megszaporodtak a balesetek a térségünkben, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a közlekedőkre. Véleményem szerint az is probléma, hogy olyan emberek is vezetnek, akik nem ismerik a Kreszt, nem tudják, mikor kell elsőbbséget adni, mit kell tenni a stop táblánál, illetve mi az a „jobbkéz” szabály. A kerékpáros baleset szerencsére ritka Kesztölcön, odafigyelnek egymásra az itt lakók. Aki részt vesz a forgalomban, annak elengedhetetlen a láthatósági mellény használata, valamint be kell tartani a szabályokat, csak így lehet elkerülni a baleseteket. Én nagyon örülnék, ha kiépülne a Kesztölc-Dorog kerékpárút, biztonságosabb kerékpáros közlekedést eredményezne. Nagyon szeretek kerékpározni, rendszeresen kijárnék én is.

Közvetlenül Téged kereshetünk, ha problémát látunk? – Igen, tagja vagyok a kesztölci Facebook-csoportnak, figyelem a közösségi médiát. Látom, hogy aktívak az itt lakók, odafigyelnek egymásra -ez nekem nagyon szimpatikus. Próbálok jó viszonyt kialakítani a lakókkal, ne azt gondolják, hogy „ott megy a rendőr, aki büntet”, hanem azt lássák, hogy „ott van az a rendőr, akire lehet számítani”. Amennyiben valakinek olyan jellegű problémája van, ami a Rendőrség hatáskörébe tartozik, akkor alapesetben a 112-es központi segélyhívó telefonszámot hívhatja, ahonnan meg fogja kapni a megfelelő intézkedést. Amennyiben információra van szüksége, vagy olyan problémája van, amiben én tudok segíteni körzeti megbízottként, akkor engem is lehet keresni. Az elérhetőségem (Mobilszámom: +36-30/ 620 4118) megtalálható a www.police.hu-n, illetve az Önkormányzatnál is kihelyezésre került.

Milyen a kapcsolatod az Önkormányzattal? – Véleményem szerint jó a kapcsolatunk, sokat tudunk egymásnak segíteni. Polgármester úrral és jegyző asszonnyal is tartom a kapcsolatot, általában minden problémára megtaláljuk a megfelelő megoldást. A körzeti megbízott az elsődleges kapocs az önkormányzat és a rendőrség között.

A helyi polgárőrséggel együttműködsz? – Igen, a polgárőrséggel is jól összedolgozunk. A körzetemben Kesztölcön, és Piliscséven is van Polgárőr Egyesület. Tudomásul veszem azonban, hogy ők dolgozó emberek, ők ezt a tevékenységet szabadidejükben csinálják- nekem viszont ez a hivatásom.Amikor egyedül látom el a szolgálatot, sokszor keresem őket, és együtt járőrözünk, így segítjük egymás munkáját. A helyi lakosok nagyban segítik az ügyek felderítését: ők látják, hallják ha valami történik, és információgyűjtéskor ezeket megosztják velünk. A Facebook-csoportban felmerült, hogy járőröznének, a hivatalos módja ennek az, ha belépnek a polgárőrségbe, együttműködve a rendőrséggel. Amikor a polgárőrök járőröznek, azt előtte jelzik a rendőrség felé, hogy mi is tudjuk, hogy kint vannak a területen.

Úgy érzékelem, hogy az elmúlt években csökkent a bűncselekmények száma. Te is így látod ezt? – Én úgy látom, hogy lényegesen csökkent a bűncselekmények elkövetésének száma. A felderítettség sokat javult, ha ma valaki elkövet valamilyen kihágást, azt nagy eséllyel el is fogják kapni. Véleményem szerint jót tett, hogy a kocsmákban nincs már játékgép, és nem lehet bent dohányozni. Véleményem szerint mostanában inkább az a probléma, hogy a fiatalok nem tudják, hogy hol a határ, nem tudják, hogy minek mi a következménye. Szerencsére a gyorshajtás itt nem annyira jellemző, inkább a figyelmetlen vezetés.

Szoktál előadásokat is tartani? – Igen, szoktam. Idén kiemelt figyelmet szeretnék fordítani arra, hogy időseknek tartsak előadásokat, ezáltal az ellenük elkövetett bűncselekményeket megakadályozzam. Ők kiszolgáltatott helyzetben vannak, sok bűnöző visszaél a jóhiszeműségükkel, meglopják, kihasználják őket. Ezért is figyelek különösen, ha itt idegen autót, házalókat, vagy vasazókat látok -akkor rögtön megnézem, hogy kik ők, és mit keresnek itt. Rendkívül fontosnak tartom a gyermekek oktatását, tájékoztatását. Ahogy indul a tanév, elkezdem az előadások megtartását az iskolában, amely során elmondom a legfontosabb információkat, amiknek hasznát veszik a mindennapokban. Sokan járnak egyedül kerékpárral, nekik szoktam hozni mellényeket, lámpákat. Szoktunk beszélgetni a közlekedési táblákról, arról, hogy melyik mit jelent. Persze az előadások csúcspontja mindig a rendőrautó és a szolgálati felszerelések bemutatása, azt nagyon szokták élvezni a gyermekek.

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top