Zámbó István képzőművész volt az esztergomi könyvtár vendége

Zámbó István képzőművész volt az esztergomi könyvtár vendége

Esztergom, Hírek Comments Off 503

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozatának november 19-i vendége ef. Zámbó István képzőművész volt. 1950. január 3-án született Salgótarjánban Zámbó Béla és Kovanda Klára gyermekeként. Magyar festő, grafikus, szobrász, zenész.

1967–1969 között a kecskeméti Petőfi Nyomda kézi- és gépszedője, 1969–1970 között az NDK-ban egy mezőgazdasági gépgyár présgépkezelője, 1970-ben a szentendrei kemping éjjeliőre, 1971–1980 között a szentendrei Vízművek gépésze volt. 1965 óta foglalkozik festészettel, zenével, irodalommal, filmmel. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapító tagja, 1969–1979 között a szentendrei szabadtéri tárlatok egyik szervezője, 1974–1985 között a Fiatal Képzőművészek Stúdió tagja volt. 1980-ban az A. E. Bizottság együttes egyik alapító tagja, jelenleg az ef Zámbó Happy Dead Band kommandó-esztrádzenekar vezetője. 1985-ben barátaival megalakította az Új Modern Akrobatika music-performance csoportot, 1987-ben pedig a Vajda Lajos Művészeti Szabadiskolát. 1982-ben a svédországi Layota Art cég festészeti ösztöndíjasa volt. 1991 óta műgyanta szobrokat készít. 1993-ban létrehozta a Planetáris Űrharmonikusok 80 tagú együttest, és 4 űropera-előadást tartott.

1970-ben „akarategységben elkövetett garázdasággal” vádolva hat hónapot töltött előzetesben, egy részét elmegyógyintézetben.

„Egy eszme zárt osztályra vonulása” címmel szervezett happeninget a szentendrei Fő térre, amikor hírét vette, hogy a katonaságot megúszni próbáló barátját, Lacát, a sorozásról egyenesen az elmemegfigyelőbe vitték. A happeningen felolvastak pár verset, zenéltek, egy rendőr igazoltatta őket, egy másik meg csak azt látta, hogy a kollégáját hosszú hajú hippik veszik körül, erősítést kért, és mindenkit letartóztattak. Azt hitte, hogy egy napra csukják be, de fél év lett belőle.

Már a letartóztatása előtt, ’68-tól minden évben a várdomb falára lógattak ki képeket, először abból is botrány lett.

Amikor a kecskeméti tartózkodása alatt megismerkedett Lugossy Lászlóval, sok minden vette kezdetét. Ő mesélte neki, hogy Szegeden rendeztek egy utcatárlatot. Rögtön mondta, hogy csináljunk Szentendrén is, tud egy nagyon jó helyszínt, a várdomb falán főleg ősszel különleges surlófények érik a köveket, ott nagyon jól néznének ki a képek. Az első tárlatot négyen hozták össze, rengetegen látták, nagyon bevált, úgyhogy elhatározták, hogy minden év október első vasárnapján szabadtéri tárlatot rendeznek. A következő évben már hatvan kiállító vett részt az eseményen, az esti tévéhíradóba is bekerültek, a város vezetése onnan értesült a kiállításról.

Behívatta a városi kulturális osztály vezetője, és közölte, ez így nem megy, engedélyt kell kérni, mondta, „tényleg?, hát mondják, hogyan kell engedélyt kérni, és már kérjük is”. Ők döbbentek meg a legjobban, amikor látták, bármit megtesznek nekik, csak szóljanak előre.

Kértek egy pincét, adtak, lényegében ők szponzorálták a Vajda Stúdió létrejöttét, működését. Lett egy saját galériájuk, ők voltak a királyok, az összes betiltott pesti avantgárd művész náluk állított ki, szinte bármit csinálhattak. A tárlatok előtti zsűrizéshez ugyan küldtek két „bácsit” a népművelési intézetből, de ők sosem zsűriztek ki semmit.

Ef Zámbó István kitűnő mesélőnek bizonyult, s kiválóan, humorral adta elő az „átkos múlt”-ban megélt megpróbáltatásait. A beszélgetést megnézhetik az RTVE Online honlapon, a beszélgetés alatt készült fényképeket a Városi könyvtár honlapján keresztül a Galériában.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top