Kategóriák: DorogHírekTokodaltáró

Egy feltételezett ipari baleset elhárításán dolgoztak a védelmi egységek

Október 10-én, szerda délelőtt került végrehajtásra Tokodaltáró település Külső Védelmi Tervének (KVT) részleges gyakoroltatása.

Egy esetlegesen bekövetkező ipari baleset következtében – a Sarpi Dorog Kft. és a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. tevékenységével összefüggő feltételezetten kialakult helyzetben, a települési Külső Védelmi Terv életbeléptetésével – a lakosságvédelmi feladatokat végrehajtó polgári védelmi egységek gyakoroltatására került sor.

A gyakorlaton részt vett Petrik József a település polgármestere, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kijelölt állománya.

A feltételezett helyzet szerint a Sarpi Dorog Kft.-ben egy 300 m3-es tartály megsérült, mérgező anyag kiszabadulása következett be. Ezzel egyidejűleg a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-ben súlyos baleset során cseppfolyós ammónia szabadult ki az elpárologtatóból, mely mérgező hatású.

Ilyen típusú potenciális káreseteknél is fontos, hogy a rendvédelmi szervek, a települési polgári védelmi szervezetek és az infokommunikációs, lakosságvédelmi egységek összehívása, lakosságtájékoztatási feladatok ellátása, útlezárások, forgalomelterelés megtervezése, végrehajtása, kimenekítés, elzárkóztatás megszervezése, és a társszervekkel történő közös munka.

A gyakorlatot a katasztrófavédelem részéről Sikrai Attila tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő megfeleltre értékelte.

Fotó: Petró Éva tű. alezredes
Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu