Kategóriák: EsztergomHírek

Borfesztivál és megemlékezés

A 2004-ben alapított Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend a szüreti fesztiválhoz kapcsolódóan ünnepelte meg a Mária Valéria híd történelmi újjászületését.

A visszavonuló német hadsereg által 1944. december 26-án felrobbantott Esztergomot és Párkányt összekötő „Öreg hölgy”-et 2001. október 11-én adták át ismét a forgalomnak, melynek évfordulója közeleg.

Az egyedülálló módon a Duna két oldalán élő szőlészeket és borászokat képviselő borrend a szeptember 29-i megemlékezését a híd lábánál kezdte. Polhammer László nagymester megemlékezését és a koszorúzást követően az ország 46 borlovagrendjéből 34-et képviselő szakemberek buszra szálltak és a visegrádi Salamon toronyban tekintették meg a lovagi játékokat. A Dunakanyar szépségeit dunai hajóról élvezték, majd az Étkek házánál szálltak partra, hogy a reneszánsz központ gasztronómiájával ismerkedjenek. Az ország borászait helytörténeti előadás is várta a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend jóvoltából, melyen a térség borkultúrájáról beszélt Csató Pál helytörténész.

A borkóstolás Visegrád után ismét Esztergomban folytatódott, ahol a különböző lovagrendek képviselői díszruhában vonultak be a Széchenyi térre. Az ünnepi borlovag avató ceremóniát követően a régió zászlós nedűjét, a Királyleánykát csapolták a fesztiválozóknak. A rend idén Esztergom Város Önkormányzatának támogatásával a Borrendet és a borkultúrát népszerűsítő kiadványt is jegyzett a megalakulásuk 15. évfordulóra megjelentetve.

Az esztergomiak és a vonzáskörzetben élők kiemelkedő számban látogatták az őszi szüreti fesztiválsorozat eddigi rendezvényeit az elmúlt kettő hétvégén, melyhez kegyes volt az időjárás is. A Főtéri Borfesztivál és a Borhíd Borünnep után péntektől már a kertvárosi BoRock várja egy Bikini nagykoncerttel a magyarok italának és a zenei programoknak a kedvelőit.

További fotók az eseményekről>>

Fotók, forrás: esztergom.hu