Morva Emília volt az esztergomi könyvtár vendége

Morva Emília volt az esztergomi könyvtár vendége

Esztergom, Hírek Comments Off 868

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozata őszi évadának második vendége Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője volt, akivel Sinkó Gyula beszélgetett.

Várady Eszter, a könyvtár igazgatónője volt kollégaként üdvözölte, hiszen Emiliának első munkahelye érettségi után az esztergomi könyvtár volt, ahol két évet dolgozott. Esztergomban a Szenttamás hegyen él férjével, aki mentőtiszt. Három felnőtt gyerekük van, a lányok Budapesten élnek, Benedek Pécsen egyetemista.

Édesanyja családja sváb, édesapja családja felvidéki magyar. A szüleitől hozott két eltérő kultúra találkozása mindkét fél részről alkalmazkodást és együttműködést kívánt. 8 éves koráig Nyergesújfalun élt. Dorogon érettségizett, főiskolára Esztergomba járt. Később tanult az ELTE-n, a Corvinuson és a Károli Gáspár Református Egyetemen. Az esztergomi könyvtárban töltött idő alatt sok tapasztalatot szerzett. Itt kóstolt bele meg a munkaszociológiába, és élte át, hogy a munkahelyi szocializáció során tanuljuk meg, hogy a munkahely mit vár el tőlünk és azt nekünk hogyan kell teljesíteni. Dolgozott még a Megyei Levéltárban, a Relabor KFT-ben, ahol a fogyatékos emberekkel, és a Kolping Szakoktatási Iskolában, ahol hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozott. Jövőre lesz 20 éve, hogy a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. Jelenleg a Szeretetszolgálat budapesti, közép-magyarországi vezetőjeként dolgozik.

„A hit védelme és a szegények szolgálata”. Több mint kilencszáz éve ez minden Máltai szervezet jelmondata a világon. Napjainkban ugyanolyan fontos a hit védelme, amelyet ma példamutatással, a szegényekhez, bajbajutottakhoz való odafordulással, szeretettel próbálnak szolgálni.

A segítségünkre szorulók száma sajnos nem csökken és ez egyre több erőfeszítésre kényszeríti a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait. A mai kor elvárásai szerint végzik munkájukat, amelynek legfőbb értékei a közösség ereje, a feladathoz való alázat, a magas szintű szakmai felkészültség –  de talán a legfontosabbként a rászoruló ember valódi szolgálata.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tagjai és más, önkéntes közreműködők ellenszolgáltatás nélkül felajánlott munkáját megszervezve, adományokat gyűjtve és szétosztva segíti a nélkülözőket, rászorulókat abban, hogy az alapvető emberi és a magyar jogrendben is elismert jogaikból adódóan minél nagyobb mértékben hozzájussanak szükségleteik kielégítéséhez. A Szeretetszolgálat a rendelkezésére álló források ésszerű felhasználásával – fajra, nemre, nemzetiségre, vallási, politikai vagy bármely más meggyőződésére való tekintet nélkül – kizárólag a rászorultság alapján és mértékéig nyújt támogatást. Ma Magyarországon kétezer ember dolgozik a Szeretetszolgálatnak.

Emília először az országos idősgondozás hálózatának kialakítását kapta feladatul, manapság a gyerekházak kialakításán dolgozik.

2013-ban munkája elismeréseként Budapestért-díjat kapott. A Budapestért-díj a Fővárosi Önkormányzat által adományozott díj, amely bármely területen végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére szolgál.

A beszélgetés végén azzal búcsúzott, hogy figyeljünk oda a környezetünkben lévő embertársaikra. A beszélgetést újranézhetik a könyvtár honlapján keresztül a Médiatár fülre kattintva.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Steindl Nóra

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top