A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

Hírek Comments Off 644

Felhívást tett közzé a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a mustgáz veszélyeire.

A meleg időnek is köszönhetően, idén a megszokottnál korábban kezdődik a szüret. Szüretelés után a szőlőből mustot, majd bort készítenek. A must finom, azonban a szőlő erjedési folyamata következtében mustgáz keletkezik, mely gyakorlatilag szén-dioxid, ami egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése (pl. amikor “forr” a must) során keletkezik. A cukor elbomlik, és lesz belőle etil-alkohol és szén-dioxid vagy más néven mustgáz. Ez egy enyhén savanykás ízű gáz nem keverendő össze a szén-monoxiddal. Körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, tehát a mélyebb területeken, például pincék légterében felgyülemlik, a levegőt kiszorítja és ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. Ha valaki ilyen helyen tartózkodik, akár életét is vesztheti.

A mustgáz a központi idegrendszerre hat, hosszú ideig tartó belélegzése szédülést, hányingert, mentális zavarokat okoz. Hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele.

Magyarországon évente 40-50-szer riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. A riasztások körülbelül felénél viszont már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik az eszméletvesztés és a haláleset.

Megelőzhetjük azonban a szén-dioxid felhalmozódását megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével. Ugyanakkor egyszerűen megelőzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz, például gázérzékelővel, vagy egy meggyújtott gyertya segítségével.

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top