Faragott bányászemlékek a Dorogi Galériában

Faragott bányászemlékek a Dorogi Galériában

Dorog, Hírek Comments Off 1042

K. Kovács József fafaragó népművész kiállításával vette kezdetét a 68. Dorogi Bányásznap programsorozata a Dorogi Galériában – írja Dorog város a honlapján.

A kiállítást dr. Tittmann János polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A galériában megtekinthetők a művész hegesztett képei, népi szimbólumai, faragott népi eszközei, emlékoszlop makettek és kisméretű szoborkompozíciók.

K. Kovács József Nagykerekiben született, Csolnokon lakik. 1971-től a Dorogi Szénbányák dolgozója. 2006 óta nyugdíjas. 2000-ben kezdeményezte a csolnoki Bányász Múzeum létrehozását, melynek 2005-ig vezetője volt. Fafaragással 57 évesen 2005-ben kezdett el foglalkozni. Mestere dr. Kovács József népi iparművész, a népművészet mestere. Munkáiban a népművészeti hagyományok folytatása mellett főleg a bányászattal kapcsolatos témák dominálnak. Tagja a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesületnek. Eddigi munkájának elismeréseként 2016-ban „Művészeti Nívódíj” kitüntetésben részesült.

Eddig számos önálló és másokkal közös kiállításon mutatta be alkotásait. Több munkáját is zsűrizték. Alkotásai megtalálhatóak a környék bányász- településein, de Németországban, Romániában, Angliában, Kanadában is.

A kiállított tárgyak szeptember 20-ig tekinthetők meg a Dorogi Galériában.

Fotó, forrás: dorog.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top