Támogatást nyertek a kesztölci és a tokodi mentőszervezetek

Támogatást nyertek a kesztölci és a tokodi mentőszervezetek

Hírek, Kesztölc, Tokod Comments Off 745

Idén négy önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz megyénkben központi forrásból. Az erre vonatkozó döntést a napokban hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hat évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek életre hívása következett. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, helyreállítási munkákban. Jelenleg megyénkben közel 500 önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már 22 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

Megyénkben a következő négy mentőszervezet pályázott sikeresen:
Turul Megyei mentőszervezet, Kocs Önkéntes Tűzoltó Egyesület (239.600 forint)
Turul Megyei mentőszervezet, Kesztölc Önkéntes Tűzoltó Egyesület (800.000 forint)
Tokod Települési Mentőcsoport, Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület (39.915 forint)
Kincsem Járási Mentőcsoport, Rédei Önkéntes Tűzoltó egyesület (671.684 forint)

Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top