Fábry Sándor showman várta rajongóit Esztergomban

Fábry Sándor showman várta rajongóit Esztergomban

Esztergom, Hírek Comments Off 1442

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések idei első félévének utolsó vendége Fábry Sándor magyar író, humorista, műsorvezető, dramaturg, érdemes és kiváló művész volt június 11-én.

Szerteágazó művészetét a kitűnő verbális és kommunikatív képességeire alapozza és azt sajátos egyedi humorral fűszerezi. A könyvtár ezen az alkalmon is zsúfolásig megtelt. Sajnos nem jutott mindenkinek ülőhely, de még az állva maradtak is kitartottak a fülledt meleg ellenére a levegőtlen, zsúfolt teremben.

Az est kezdetén beszélgetőpartnerét, Bánhidy Vajkot Verebély Ivánhoz hasonlította, a könyvtár igazgatónőjének zebracsíkos ruházatán is élcelődött, ezzel megteremtette a délután sajátságos hangulatát, amely végigkísérte a beszélgetést. Fábry Sándor márciusban kapta meg a Magyarország kiváló művésze díjat. A kitüntetést a miniszterelnök adja át legfeljebb öt ipar-, fotó-, film- és előadóművésznek minden év március 15-én. Csak az kaphatja meg, akinek már van érdemes művészi kitüntetése, és legalább öt éve viseli. A beszélgetés végig humoros hangulatban telt a közönség rekeszizmait erősen igénybe véve.

Tizenegy évvel ezelőtt már láthattuk Fábry Sándort Esztergomban. 2007. május 4-én, pénteken első ízben rendeztek árverést Esztergomban azzal a nemes szándékkal, hogy a város lakossága újraállíttassa az ellopott Babits Mihály szobrot. Az aukciót, melyet Fábry Sándor vezetett, siker koronázta és az új Babits Mihály szobor azóta is a Széchenyi tér éke.

Fábry Sándor 1953. november 20-án született Budapesten. A belvárosban nőtt fel, családjával sokáig a Kodály köröndön lakott. 18 évesen, 1972. március 15-én benne volt abban a kétszáz főnyi tömegben, amely a Batthyány-örökmécsesnél énekelte a Himnuszt, amiért többedmagával izgatás bűntette és szabálysértés miatt előállította a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Emiatt az MSZMP Központi Bizottság Tudományos- Kulturális és Közoktatási Osztálya nem javasolta egyetemi továbbtanulásra. Ugyanez év szeptemberében a Pécsi Tanárképző Főiskolát kezdte el, majd 1976-78 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–német szakán folytatta tanulmányait. Ezzel párhuzamosan, ugyancsak 1976-78 között elvégezte a Mafilm Filmíró Iskoláját is.

Befejezve tanulmányait a tanári pálya helyett 1978 és 1992 között a Mafilm dramaturg-gyakornoka, majd dramaturgja volt. 1986-ban indította a Hócipőben a lap egyik legnépszerűbb rovatát, a Dizájn Centert, amelyet vitt magával 1998-ban induló Esti Showder Fábry Sándorral című önálló televíziós műsorába is (a Hócipőt 2002-ben végleg otthagyta). 1992 óta szabadfoglalkozású, rendszeresen publikál különböző lapokban, dramaturgi pályafutása során több mint 40 forgatókönyvet írt szerzőtársával, Kardos Csabával.

Az 1990-es évek elején figyeltek fel először humorára. Rövid idő alatt számos kabaréműsor konferansziéja, önálló betétek szerzője lett a Rádiókabaréban. Az 1998-as humorfesztivál szóvivője volt. 1994-ben a Soros Alapítvány jubileumi (10 éves), ünnepi műsorát vezette nagy sikerrel.

1994–95 között a Merlin Színházban „A pincér közbeszól” című improvizatív önálló esttel lépett fel, majd pedig az Új Színházban tartott önálló komédiás estet „A Fábry” címmel.

1998-tól önálló műsora volt a tv-ben, mely kezdetben az MTV-n „Esti Showder Fábry Sándorral” címen, majd az első évad végén átkerült az RTL Klubhoz, ahol 2011-ig futott kéthetente ugyanazon a címen. A műsorba főleg ismert magyar személyiségeket (írók, költők, színészek, humoristák, sportolók stb.) hívtak meg, de szerepeltek már különböző nemzetiségek, vallások, közszervek (például rendőrség, tűzoltóság) képviselői is, akik általában valamilyen velük megesett humoros történetet meséltek el. A műsor állandó rovata volt a „Dizájn Center”, a show egyik legnépszerűbb eleme, amely főleg az elmúlt 30–40 évben gyártott és a kereskedelemben egykor kapható termékeket vette górcső alá, nosztalgikus emlékeket is megidézve.

2009. szeptember 17-én debütált a Legyen Ön is milliomos! új műsorvezetőjeként. 2012-től visszatért a közmédia képernyőjére, ahol Fábry címmel indított műsort. 2015-ig a műsort az M1 vetítette, majd azóta a Duna csatornán fut.

Fábry Sándor előadóművész a műsor után érzi a legjobban magát egészségileg, fizikailag. A legkevésbé sem tűnik fáradt, fásult nyugdíjasnak. Amíg van a műsorára igény és lelkesedés, addig csinálja, mindannyiunk derültségére.

A beszélgetés végeztével az igazgatónő megköszönte a jelenlévőknek az első félév rendezvényein való részvételt, és jelezte, hogy a következő évad első rendezvényére szeptember 3-án kerül sor, mégpedig a Köztünk élnek sorozat újabb vendégével, Dr. Ungár Dénessel.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top