Esztergomi diákok nyertek a tűzmegelőzési pályázaton

Esztergomi diákok nyertek a tűzmegelőzési pályázaton

Esztergom, Hírek Comments Off 1005

A Fővárosi Nagycirkuszban tartották meg az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett alkotói pályázat 2018. évi díjátadó ünnepségét. Az előző évek hagyományait követve idén is óvodások, általános iskolások és középiskolások vehettek részt a kreatív megmérettetésen. A beérkezett több mint ötezer pályamű alkotói közül a legjobbjak értékes ajándékokban részesültek.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett pályázat célja, hogy az óvodások és iskolások különböző alkotásokon keresztül mutassák be a tűzoltók izgalmas és egyben veszélyes világát. A felmenő rendszerű pályázatra három korcsoportból küldhettek alkotásokat, a központi téma az idei évben a tűzvédelem volt. Kézügyességüket és kreativitásukat szabadkézi rajz, plakát, egyéb kézműves alkotás, vers, mese és számítógépes alkalmazáson készített művekkel bizonyították.

Összesen 5216 pályamű érkezett, az ország minden pontjáról. A fővárosi és a megyei bírálóbizottságok a pályázókat életkor alapján három csoportba sorolták, minden korcsoportban kategóriánként három alkotást díjaztak. A területi versenyen első helyezést elért pályaművek automatikusan részt vettek az országos versenyben is, amelynek díjait május 25-én, a Fővárosi Nagycirkuszban adták át. Az országos forduló díjátadójára a díjazottak és családtagjaik is meghívást kaptak.

A pályázatot záró ünnepséget a bírálóbizottság elnöke, dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az országos bírálóbizottság elnöke nyitotta meg. A tábornok köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az elmúlt öt évben összesen több mint 22 ezer alkotás érkezett a pályázati felhívásokra. Úgy vélte, ez a szám mindenképpen a pályázat sikerességét mutatja. A dandártábornok úgy fogalmazott: “Hisszük és valljuk, hogy ha az a gondolatiság, amely a megelőző tűzvédelem területén már fiatalabb korban gyökeret ver, az hasznára lesz a társadalom és a saját biztonságunknak is.”

Dr. Borsos Mihály fotóművész, a bírálóbizottság tagja elmondta: a zsűrinek idén is nagyon nehéz dolga volt az értékelésnél. Lenyűgözőnek találta az alkotásokat és hozzátette: minden olyan mű, ami eljutott az országos döntőig, dicséretet érdemel.

Az országos verseny nyertese családjával egy balatoni nyaraláson vehet részt, a verseny további helyezettjei a Fővárosi Állat- és Növénykertbe nyertek családi belépőt. Az az óvoda, illetve iskola, ahonnan országosan a legtöbb pályázatot nyújtották be, a „Legkreatívabb óvoda 2018” és a „Legkreatívabb iskola 2018”  címet nyerte el. Ezekben az intézményekben egyébként a közeljövőben a tűzoltóság bemutatót és tűzvédelmi oktatást tart. Az országos pályázat fővédnöke, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke különdíjakat ajánlott fel, amelyeket ugyancsak az ünnepségen adtak át a gyermekeknek.

Komárom-Esztergom megyéből Kéri Zoltán, Orosz Viktória, Schmausz Dániel, Szalai Rebeka Szonja egyéb kézműves alkotás kategóriában elsők, Egri Noel plakát kategóriában szintén első helyezést ért el, és Murányi Nóra vers kategóriában dobogós harmadik lett.

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top