Ambrus Attilával és Nemere Istvánnal is találkozhattunk Esztergomban

Ambrus Attilával és Nemere Istvánnal is találkozhattunk Esztergomban

Esztergom, Hírek Comments Off 1033

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár belevetette magát a vásári forgatagba; kitelepültek a Kis-Duna part árnyas platánjai alá, hogy az intézményt népszerűsítsék és olvasókat toborozzanak.

A Comedium Corso Utcaszínház és Kortárs Művészeti Fesztivált már ötödik éve rendezik meg ezen a remek helyszínen. A kihelyezett Könyvtári beszélgetések is színesítette a nagyszerű programsorozatot, amellyel a Comedium Corso négy napon át várta a látogatókat: május 19-én Ambrus Attilával a ”viszkis” bankrablóval találkozhattunk, május 20-án pedig Nemere István íróval a Katona István utcai SZÍNpadon.

Standuknál bemutattuk a könyvtár legújabban beszerzett könyveit, hangoskönyveit. A felnőttek rövid kérdőívet tölthettek ki, melyben főleg arra voltak kíváncsiak, mennyien ismerik, tudják, mire jó a könyvtár, mit tudnak az esztergomiról, nevéről, jelenlegi helyéről. Kérdőívet készítettek külön a gyerekeknek is, akik a magyar népmesékben való tájékozottságukról adhattak számot, és cserébe a kimondottan számukra készített zsákbamacska könyvekből húzhattak. Együttesen a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló kérdőívből kis híján háromszáz került kitöltésre. Kiderült, a kitöltők csaknem mindegyike tudja, hol van most a városi könyvtár – bár volt, aki még mindig a szigeten keresné, s akadt, aki a Kossuth Lajos utcán… Jónéhányan még Babits Mihály nevét tulajdonítják az intézménynek, persze nem véletlenül, hiszen 1971-től 2004-ig ezen a néven élt és működött Esztergom város könyvtára. Rengetegen sajnálkoztak, hogy most számukra nincs elérhető helyen a városi könyvtár, a Dobó Katalin Gimnázium és a József Attila Általános iskola a könyvtár ideiglenes helyszínei távol vannak a városközponttól.

A könyvtár szórólapjain és ajándék könyvjelzőin a könyvtár elérhetőségét és nyitva tartását reklámozták, valamint felsorolták szolgáltatásaikat is; felhívták a figyelmet például arra, hogy mozgáskorlátozott személyek kérésére házhoz szállítják a könyveket, vagy például NAVA ponton keresztül filmeket lehet nézni, de közel 800 filmet lehet DVD-én is kölcsönözni. Persze akik ügyesek voltak, jutalmat is kaptak, a legkisebbek lufit, a nagyobbak zsákbamacskát húzhattak, a kérdőívet kitöltő felnőtt olvasók pedig éves ingyenes könyvtárhasználatra jogosító jegyet.

A Viszkis című film, amelyet 2017-ben mutattak be, a közelmúlt legnagyobb közönségsikereinek egyike, a hazai mozikban nézettsége meghaladta a négyszázezret. Már DVD-n is kapható. Többen megkérdőjelezték, helyes-e Ambrus Attila megszólaltatása a könyvtárban. Hosszas megfontolás alapján került erre sor, s nem véletlenül nem a könyvtár épületébe, hanem az egészen más hangulatú Comedium Corsóra hívták meg. Úgy gondolták, ebben a világban, ahol megesik, Ambrus Attiláénál nagyobb “félrelépések” maradnak büntetlenül, bizony példaértékű ennek az embernek a magatartása, aki büntetése letöltése után tisztességes állampolgárrá vált. Ambrus Attila szenvedélyes olvasó; megváltozásában bevallottan nagy szerepe volt a könyveknek, az olvasásnak.

Antal Nimród alkotása Ambrus Attila életét dolgozza fel. A székely származású budapesti bankrablót a magyar rendőrség hat éven keresztül nem tudta elkapni. 13 évig tartó börtönbüntetése alatt szakmát tanult, majd új életet kezdett, ma saját kerámiamárkájából él.

Nemere Istvánnak 701 könyve jelent meg. Sok rajongója köszöntötte a Comedium Corsón, s hallgatta meg a vele való beszélgetést.

A könyvtár munkatársai elmondhatják, hogy hasznos volt a találkozás a leendő olvasóikkal, bíztattak mindenkit hogy, látogassanak el hozzájuk.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Steindl Nóra

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top