Kategóriák: DorogHírek

Katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlat Dorogon

Szerdán katasztrófavédelmi gyakorlatot tartott a dorogi erőműben a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a létesítményt üzemeltető Veolia Energia Magyarország Zrt.

Az előre eltervezett katasztrófa-felszámolási, együttműködési és kritikus infrastruktúra védelmi gyakorlatot közös erővel dolgozta ki a dorogi erőmű üzemeltetője és a katasztrófavédelem. A gyakorlaton a tűzoltóság mellett a rendőrség és a mentőszolgálat is részt vett. A gyakorlat célja a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelme, a potenciális veszélyhelyzetek hatásainak csökkentése, következményeinek felszámolása, megszüntetése, a lakosság életének, anyagi javainak védelme, mentése volt. A feltételezés szerint a Veolia Energia Magyarország Zrt. dorogi erőmű energia ellátó részén, egy vegyes tüzelésű kazánnál szénpor kifújás, porrobbanás, majd tűz keletkezik. A helyszínen egy fő másodfokú égési sérülésekkel a törzsén el tudja hagyni az épületet, egy másik karbantartóról nincs információ, feltételezhető nála a súlyos életveszélyes sérülés. Az épület és a vezérlő terem füsttel telítődik. A hirtelen fellépő nyomásnövekedés miatt, a Dorogi Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelő távhőellátását biztosító távhővezeték kritikus törést szenved. A kórház vezetése az intézmény esetében távhőszolgáltatás kiesését érintő intézkedéseket hoz, az önkormányzatok a lakosság tájékoztatási kérdésköröket tekintették át az üzemeltetővel.

A nap első felében a Veolia Energia Magyarország Zrt. dorogi fióktelep működésének- lakossági ellátói körének bemutatására, a biztonságos szolgáltatást befolyásoló kritikus helyszínek ismertetésére, a Dorogi Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelő, a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály tájékoztató előadásaira került sor.

A kora délutáni órákban zajlott le a szimulációs gyakorlat, amelyet a katasztrófavédelem állománya, a Dorogi Rendőrkapitányság, a Dorogi Mentőállomás, Esztergom Város Önkormányzata, Dorog Város Önkormányzata, Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, a Vaszary Kolos Kórház és a Veolia Energia Magyarország Zrt munkatársaival együttesen hajtott végre.

A gyakorlatot a résztvevők szakmailag kiemelt fontosságúnak értékelték, ezért bemutatásra kerültek mindazon részfeladatok, melyek egy valós helyzet felszámolásakor a társszervek hatékony együttműködését igénylik.

Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu
Fotó: Józan Tímea