357 új munkahelyet teremt a Zoltek

357 új munkahelyet teremt a Zoltek

Hírek, Nyergesújfalu Comments Off 2379

Szijjártó Péter a Zoltek beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján ismertette, hogy 30,8 milliárd forintos beruházással 357 új munkahelyet teremt a japán gyár a nyergesújfalui üzemében. A fejlesztéssel 8 új gyártósor jön létre és 10 ezerről 15 ezer tonnára emelkedik az éves szénszálgyártó kapacitás.

A kormány 8,1 milliárd forinttal támogatja a beruházást, amely Európa legnagyobb szénszálgyártó központját teremti meg Magyarországon,  így az európai szélerőművekhez túlnyomórészt az itt készült termékeket fogják fölhasználni – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, hogy a nyergesújfalui gyár megrendelői között a Mercedes, a BMW és a Toyota is ott lesz, hiszen – mint mondta – a szénszálas technológiát az autóipar is felhasználja a karosszériaelemek készítéséhez.

A miniszter kiemelte, hogy a szénszálgyártás folyamatos kutatást, fejlesztést és új technológiákat igénylő, innovációt eredményező ágazat, amelyben a Zoltek világszinten is vezető szerepet játszik, Magyarország mellett az Egyesült Államokban és Mexikóban folytat gyártási tevékenységet. Jogelődjével együtt a vállalat 23 éve működik Magyarországon és jelenleg 1260 embert foglalkoztat, a szénszálas technológiát a Budapesti Műszaki Egyetemmel kötött együttműködés alapján a felsőoktatásban is tanítani fogja – közölte.

Szijjártó Péter a magyar beruházási környezet elismeréseként értékelte, hogy újabb jelentős befektetés érkezett a világ harmadik legnagyobb gazdaságából. A Magyarországon működő 170 japán cég 26 ezer embernek ad munkát, a két ország kereskedelmi forgalmának értéke tavaly meghaladta a 2 milliárd eurót, a távol-keleti vállalatok technológiai szintje megújulást hoz az európai gazdaságba – tette hozzá.

Takeucsi Josihiro, a Zoltek vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cég biztosítja a világ szénszálgyártásának a felét és évről évre növekvő vásárlói igényt elégít ki. A szénszálas termékeket – mint mondta – szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez használják föl, de az olajkutatásban és olajfúrásban, valamint a hajó- és a sportszergyártásban is alkalmazzák. Hozzátette, hogy a technológia az elektromos autók gyártásához is nélkülözhetetlen, ezért a vezérigazgató várakozása szerint a Zoltek magyarországi csoportja az európai elektromobilitási kutatásokba is bekapcsolódhat.

Forrás: MTI
Fotó: egy korábbi, 2015-ös megállapodás (kormany.hu)

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top