Vincze László festőművész az esztergomi könyvtárban

Vincze László festőművész az esztergomi könyvtárban

Esztergom, Hírek Comments Off 1873

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának március 26-i vendége Vincze László festőművész volt.

84 éves korára körülbelül 8000 festményt festett meg. Nyaranta találkozhatunk vele a Kis-Duna sétányon, ahogy elmélyülten fest. Szamoskéren született 1934-ben. Parasztcsaládból származik, a természet szeretetét környezetéből hozta magával. 11 éves koráig élt Szamoskéren, utána a Debreceni Református Gimnáziumba került. Ezt az iskolát nem végezte el, hanem egy szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Félegyházi László szerettette meg vele a festészetet.

1957-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Mesterei: Kádár György és Blaskó János. Portrékat, csendéletet és tájképeket készít. Végül az Egri Tanárképző Főiskola rajz szakán szerzett diplomát 1963-ban. Utána magán tanulmányokat folytatott Miháltz Pálnál és Barcsay Jenőnél.

1957-től a Galgahévízi Általános Iskolában tanított, majd 1960-ban került Esztergomba, a Felsőfokú Tanítóképző Intézet Gyakorló Iskolájába, majd a Felsőfokú Tanítóképző Intézet rajz tanszékén gyakorlatvezető lett. Az iskola legszebb lányát vette feleségül és három gyönyörű gyermekük született. Fia, Vincze Gábor Péter színész már 2016-ban a könyvtár vendége volt.

Az élet, a fény és a zene szerelmese, a kecskeméti és a zsennyei művésztelepek gyakori vendége.

Természetelvű, a látványból kiinduló táj és portréfestő művészként a képzőművészet hagyományos vonulatát képviseli, ám ha a téma úgy kívánja, szívesen alkot konstruktivista, kubista stílusban is. Vérbeli festő, aki színekben gondolkodik, színekben él. Frissen, érzékenyen figyeli a levegő és a lélek rezdülését. Az ő élményeit csak akvarellel lehet igazán tolmácsolni. Biztosan bánik az olajtechnikával is, és bátran alkalmazza azt ünnepélyesebb témáknál. Témáit a természet, a települések hangulatát meghatározó házak, utcarészletek, mitológiai, bibliai történetek, csendéletek, aktok és portrék adják.

Sokat beszélt iskoláiról, a festészetről és a rajztanításról, ezért további életútjáról keveset ismerhettünk meg az egy órás beszélgetés időtartama alatt. Távlati tevei között szerepel a 85. születésnapja méltó megünneplése. Két városban, Mátészalkán és Baján szeretne kiállítást rendezni képeiből. Régi barátja, Kocsis Zoltán karmesterről fotó alapján készült portréit is szeretné közszemlére tenni.

Jó fizikumát annak köszönheti, hogy reggelente a Szent István uszodába jár úszni. Munkájához szívből kívánunk sok erőt és egészséget.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top