Maronka Csilla az esztergomi könyvtárban

Maronka Csilla az esztergomi könyvtárban

Esztergom, Hírek Comments Off 1830

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának február 26-i vendége a kishegyesi (vajdasági) születésű Maronka Csilla volt.

A beszélgetés egy kis fotó összeállítás bemutatásával kezdődött, amelyben láthattuk a színésznőt kicsi gyerekként, majd ifjú dívaként, és különböző újságok címlaplányaként is.

A napvilágot 1961-ben látta meg egy mosoly társaságában… ez a kedély végigkísérte eddigi életén… sokat köszönhet szüleinek, akik már nincsenek ezen a fizikai síkon, de szívében a legelőkelőbb helyet foglalják el.

Könyvek között és írógép hangjánál nevelkedett. Magyar faluba, magyar iskolába járhatott, majd középiskolai diplomát, mint kulturológus, Topolyán kapott. 17 éves korában az Újvidék Tv-ben volt bemondó.

1984-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán prózai szakon. Ezután egy évadot a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban töltött. Tanárai: Szabó Gyula, Simon Zsuzsa, Szabó István filmrendező, Gáti József beszédművészettanár, Gencsy Sári tánc-, balett-, sztepptanár, Pintér Tamás, aki akrobatikát, kaszkadőri trükköket, illetve lovaglást tanított.

1985-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1987-től a kecskeméti Katona József Színházban játszott. 1996-tól szabadfoglalkozású színművésznő. Vendégművészként szerepelt többek között az Aranytíz Színházban, a Pesti Magyar Színházban, a Babits Mihály Kamaratársulat előadásain, az Esztergomi Várszínházban, a Kalocsai Színházban és a Budapesti Operettszínházban. Jelmeztervezéssel is foglalkozott. Alapító tagja a 2017-ben megalakult esztergomi Babits Mihály Kamaratársulatnak.

Zalaegerszegen, Pécsett és Kecskeméten volt szerződésben, a világirodalom legszebb főszerepeit eljátszhatta. (Az ember tragédiája – Éva, Othello –Desdemona, Bánk bán – Melinda).

Film, Tv szerepei: Fekete méz –Duna TV, Szomorú vasárnap – Duna TV

Játékfilmek, amiben játszott: Kismaszat és a gézengúzok, (1984), Szabadonczok, történelmi film (1849-ben játszódik) 2017-ben forgatták.

Esztergomban él, a Művelődés Házát vezeti. Portréműsorait az RTVE-nél készíti már lassan tíz éve Életek és sorsok címmel, és tanít a Musical Akadémia JP esztergomi csapatában, illetve Törökbálinton.

A Babits Kamaratársulat tagja lett 2017-ben, és a Körúti Színháznál öt darabban játszik országszerte. (Doktor Úr, Mese habbal, Kell egy színház, Maude és Harold és Üvegcipő)

Főműve a fia, Dániel. Imádja az állatokat, a természetet, a kézműveskedést.

Maronka Csilla igazán sokoldalú személyiség, komoly színházi szerepeket játszott el, most érzi úgy hogy teljes az élete. Az életben általában vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, most egy sikeres időszakban látogatott el könyvtárunkba, és osztotta meg velük tapasztalatait.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top