Meghurcolt bányamérnökök életét mutatták be

Meghurcolt bányamérnökök életét mutatták be

Dorog, Hírek Comments Off 1004

Bányászakták a Rákosi-korszakból címmel nyílt vándorkiállítás február közepén a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban – írja Dorog város a honlapján.

Dr. Korompay Péter az OMBKE Dorogi Helyi Szervezetének titkára köszöntőjében elmondta, hogy a korabeli szemlélet szerint a termelés visszaesése és a vízbetörés elhárítása is mind szabotázsnak minősült. Az államosítás utáni időszakban több bányamérnököt a természettel való gigantikus küzdelem miatt ítéltek szabadságvesztésre.

Cserényi-Zsitnyányi Ildikó, a kiállítás megalkotója ismertette, hogy a levéltári kutatások alapján összeállított anyagokhoz a hozzátartozók, családok tárgyi emlékei is hozzájárultak. Ugyan csak a nagyobb kirakatperek dokumentumait sikerült feldolgoznia, de folyamatosan kerülnek elő adatok arról, hogy igazoló eljárások és bérlistázások segítségével tudatosan szelektálták a bányász értelmiségi réteget. Az öt éves tervektől való elmaradás és a bányaszerencsétlenségek miatt is a mérnököket büntették meg, ezáltal több ezer család életét keserítették meg a Rákosi-korszakban.

Forrás: dorog.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top