Óvjuk a gyalogosokat!

Óvjuk a gyalogosokat!

Esztergom, Hírek, Kék hírek, Komárom-Esztergom Comments Off 862

Térségünkben a múlt héten történt közúti közlekedési balesetek során több alkalommal is gyalogos volt az áldozat. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nagyobb odafigyelésre szeretné felhívni a közlekedésben résztvevők figyelmét!

Egy esztergomi lakos február 16-án 17 óra 45 perckor közlekedett Esztergomban a Damjanich úton. Egy kijelölt gyalogátkelőhelynél nem biztosított elsőbbséget a tőle bal kéz felől szabályosan, a gyalogátkelőhelyen átkelő 18 éves férfinak és őt elütötte. A gyalogosnak súlyos sérülései keletkeztek.

Egy 81 éves tokodi lakos február 17-én 19 óra előtt pár perccel gyalogosan közlekedett Esztergomban a Damjanich úton. Az úttesten át kívánt menni, de az idős asszonyt egy személygépkocsi elütötte. A nő a kórházban később az életét vesztette.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy “lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” A láthatósági – fényvisszaverő – eszközök használata életmentő lehet lakott területen kívül-belül, sötétben és jó látási viszonyok között egyaránt, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező.

A mindennapi közlekedésünk során gyakran előfordul, hogy a gyalogosok egy része, nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogos-átkelőhelyet az áthaladásuk során, hanem annak közelében, a jóval veszélyesebb útszakaszon kelnek át szabálytalanul. Fontos megemlíteni, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely önmagában nem garantálja a közlekedési balesetmentességet, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni a gyalogosoknak.

Legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart).

Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten.

Fotó, forrás: police.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top