Házszentelő ünnepséget rendeztek az esztergomi gyakorlóban

Házszentelő ünnepséget rendeztek az esztergomi gyakorlóban

Esztergom, Hírek Comments Off 999

Az esztergomi Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítása és energetikai korszerűsítése alkalmából házszentelő ünnepséget rendeztek február 16-án, pénteken.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségén elmondta: ma csaknem 120 ezer gyermeket nevelnek katolikus óvodában vagy iskolában, és mintegy 220 ezer gyermek jár más, többnyire keresztény felekezeti iskolába vagy óvodába az országban.

Közölte, az esztergomi iskola felújítását a kormány 300 millió forinttal támogatta, és közvetett segítségével a közeljövőben megújulhat az intézmény tornaterme is.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Esztergom és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a térség egy megújuló korszak elején tart, és a fejlődésből Esztergom is ki tudja venni a részét, például a városban számos intézményt korszerűsítenek.

A megújult épületet Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg.

A 300 millió forintos beruházás keretében felújították az iskolaszárnynak helyet adó, csaknem 3500 négyzetméteres épületet. Új elektromos hálózatot építettek ki, megújultak a vízvezetékek és a fűtési rendszer, korszerűsítették az öltözőket és a mosdókat. Hőszigetelték az épület homlokzatát, a tetőt, valamint a lábakon álló iskola alsó ártéri födémét, és új nyílászárókat építettek be.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye katolikus iskolai főhatósága 2016-ban vette át az iskola fenntartását a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől. Az intézmény lehetőséget nyújt a német nemzetiségi nyelv és kultúra ápolására, a keresztény értékekre épít, ugyanakkor nyitott a más vallású, felekezetű és a nem vallásos tanulók előtt is. A nyolc évfolyamos intézményben 409 gyermek tanul.

A fenntartó 50 millió forintot nyert el a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán a tornaterem felújítására, a beruházást a közeljövőben megkezdik.

Forrás: MTI
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top