Színház az egész világ

Színház az egész világ

Esztergom, Hírek Comments Off 1229

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár a Művelődés házával együtt szervezte a február 2-i Könyvtári beszélgetéseket a volt Zsinagógában. Bánhidy Vajk beszélgetőtársai ezúttal a Babits Mihály Kamaraszínház alapítója és rendezője: Kaj Ádám, valamint Kéner Gabriella színművésznő voltak.

Kovátsné Várady Eszter, a könyvtár igazgatója a bevezetőjében elmondta, hogy az esztergomi Babits Mihály Kamaraszínház 2017. május 24-én alakult meg az esztergomi könyvtárban, azzal a nem titkolt céllal, hogy Esztergomnak és a régiónak (a felvidéki tömb- és szórványmagyarságot is beleértve) állandó kamaraszínháza legyen. Az alapítók Kaj Ádám rendező és társulatvezető, Kéner Gabriella, Maronka Csilla, Báhner Péter és Sorbán Csaba színművészek, Hollós Gábor rendező, Pipei Borbála látványtervező, Pásztó András és Szemes Péter dramaturgok, Vörös István író, költő, egyetemi tanár, valamint Braun Barna pr-marketing és kreatív munkatárs. A társulat szakmai mentorai: Bodolay Géza és Sándor János rendezők. A társulatnak a Művelődés Háza Esztergom ad otthont.

Habár a társulat hivatalosan 2017-ben alakult, már 2016 óta játssza előadásait, és azóta több fesztiválon is megfordult (ZAKO, Pannon Pódium, Vallai Fesztivál, Tisacra, Tisza Teátrum). A társulat fontosnak érzi a kortárs magyar dráma ügyét, ugyanakkor nyitni szeretne a visegrádi országok drámairodalma felé is. A színházalapítással az a céljuk, hogy elérjék és megszólítsák a felnövekvő generációt. Párkány és a környék magyar lakossága számára pedig lehetőséget szeretnének biztosítani, hogy helyben, az anyanyelvén juthasson hozzá színházi élményekhez.

A névválasztás nem véletlen. Babits Mihálynak köszönhetően a kor legjelentősebb művészei fordultak meg a városban. Szeretnénk, ha Esztergom újra felkerülne a kulturális térképre, és Magyarország első városa újra az ország egyik szellemi fővárosa legyen. Hogy Esztergomnak ne csak múltja, de jövője is legyen.

A társulat rendezője és vezetője Kaj Ádám egykori frankás öregdiák. Végzős gimnazistaként álmodta meg az állandó esztergomi színház ötletét. Irodalmi és színháztudomány stúdiumok után a Szegedi Nemzeti Színházba került Bodolay Géza főrendező mellé. Itt Sz-projekt (később Theaterrepublik Ungarn) néven társulatot alapított színész barátaival. A társulat 2016-ban Esztergomba tette át székhelyét, és vette fel Babits Mihály nevét. Kaj Ádám 2009-ben Örkény István drámaírói ösztöndíjban részesült. 2010 óta pedig a Pannon Tükör folyóirat szerkesztője.

Kéner Gabriella 1967-ben született Budapesten, a Színművészeti Főiskolát 1989-ben fejezte be operett-musical szakon. Pályafutását Egerben kezdte, Kecskeméten, Szolnokon, Zalaegerszegen, Miskolcon játszott és két éve Esztergomban lép fel.

„A színház mindig is éke egy városnak. Nem fényűzés, nem kirakatlátványosság, hanem egy település kultúrájának fokmérője, lelkületének hordozója. Esztergom az egyetlen magyar város, ahol aláírásgyűjtést szerveztek egy állandó színház alapításáért. És ez nem a régmúltban történt! A Városok Városa ezzel mindenképp kivívta helyét a magyar színháztörténetben. És ha jobban belegondolunk, a színház, a színjátszás mindig is szorosan összefüggött a polgársággal, az első városi színházak is a polgárosodásnak köszönhetők. A színház a nevelés és az anyanyelv ápolása tekintetében pedig ugyanolyan fontos, mint az iskola. A színház ugyanakkor fórum is, ahol a város polgárai találkozhatnak. Egy állandó esztergomi színháznak pedig még ennél is többet kell vállalnia, ugyanis nemcsak a várost, hanem az egész régiót kell szolgálnia, különös tekintettel a felvidéki szórvány- és tömbmagyarságra. De nyitnia kell a visegrádi országok felé is, nemcsak földrajzi fekvésünkből, hanem kultúránk közép-európaiságából adódóan.” Kaj Ádám

Eddig a Sörgyári cappricio, a Jónás könyve és a Presszó-szonáta című darabokat láthattuk a Kamaraszínháztól. Ez utóbbit Vörös István író kimondottan az esztergomi Babits Mihály Kamaratársulat részére, annak két színésznőjére, Maronka Csillára és Kéner Gabira írta. A társulat további tervezett darabjai: Bohumil Hrabal és Vörös István: Hruscsov pincére voltam, és Balassi Bálint: Szép magyar komédia színműveket szeretnék műsorra tűzni.

Hámosné Szőke Anna

Fotók: Nyári Andrea

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top