Híres magyarok a dorogi könyvtárban

Híres magyarok a dorogi könyvtárban

Dorog, Hírek Comments Off 934

Január 25-én, csütörtökön, az év első közönségtalálkozója keretében Csiffáry Gabriella tartott izgalmas könyvbemutatót a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban – számol be az eseményről Dorog város a honlapján.

Nem először hallhattuk a nagyszerű előadói készségekkel megáldott szerzőt, aki ezúttal immár tizenötödik kötetét mutatta be.

Magyarázom a bizonyítványom… – Híres magyarok az iskolában című nagysikerű könyvét több mint 5 évnyi kutatómunkának köszönhetően sikerült elkészítenie a Budapest Fővárosi Levéltár főlevéltárosának. Számos helyen: könyvtárakban, levéltárakban, iskolai irattárakban, magángyűjteményekben és személyes találkozókon igyekezett kideríteni eddig kevéssé ismert részleteket 82 egykori híres magyar, köztük neves írók, költők, tudósok és színészek iskolai éveiről. Az így megszerzett, átnézett, lefotózott és összevetett dokumentációkon keresztül mutatja be a 19-20. század fontos személyiségeinek fiatalkori éveit, többnyire sikertelenségeiket, kudarcaikat, bukdácsolásaikat.

A kötet maga egyáltalán nem az egykori vagy mindenkori iskola és iskolarendszer kritikája, sokkal inkább megdöbbentő tényeket tartalmazó, bátorító üzenet a társadalomnak és a szülőknek: nem kell feltétlenül kétségbe esni, ha a gyermeknek a többnyire szükségszerűen uniformizált iskolakeret szűknek bizonyul. Eötvös Lóránd fizikus a gimnázium első osztályának második félévében természettanból (fizika) elégséges volt; Arany János költő három év után hagyta ott a Debreceni Református Kollégiumot a szabadabb élet reményében; Mándy Iván író iskolába menet elájult a stressztől; Őze Lajos Kossuth-díjas színész gyerekkorában a feleltetéskor csak dadogni tudott…

A rendkívül igényesen megírt és -szerkesztett könyv pozitív visszhangjai is hozzájárulnak népszerűségéhez, Dorogon pedig a telt házas közönség bizonyította sikerét.

Forrás: dorog.hu
Fotó: librarius.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top