Helyi termékek határon átnyúló árusítása

Helyi termékek határon átnyúló árusítása

Esztergom, Hírek Comments Off 971

December 11-én, az esztergomi Szent Adalbert Központban tartotta soron következő szenátusi ülését és közgyűlését az Ister-Granum EGTC két döntéshozó szerve. A konferencián a középpontban a helyi termékek határon átnyúló árusításáról volt szó – tudta meg a felvidek.ma

A közgyűlésen Nagy Péter igazgató elmondta, hogy a szlovák-magyar program kiírására készítendő, a helyi termékekre vonatkozó akcióterv összeállítása volt az a feladat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium működési pályázatán kilencmillió forintot nyert el az Ister-Granum. Mindemellett két külön támogatás is elérhetővé vált. Az egyik keretében frissítésre kerül a régió turisztikai adatbázisa, és megjelenik egy kiadvány. A másik keretében pedig egy jogi útmutató készül, amely a határon átnyúló helyitermék-árusítás lehetőségeit mutatja be. Szintén KKM forrásból elkészült a helyitermék-hálózat akcióterve is. Továbbá bemutatásra került a kerékpáros paradicsom megvalósíthatósági tanulmánya, amely számos projekt alapját képezheti a jövőben. A tavasz folyamán ugyanennek a támogatásnak a keretében elkészülhet az Ister-Granum régió turisztikai stratégiája.

Mindhárom anyag a Külügyminisztérium KÖFOP projektjének a keretében valósul meg. A Külügyminisztérium kérésére bekapcsolódott az EGTC a Dunaradvány és Neszmély közötti kompösszeköttetés előkészítésébe is. Itt még sok nyitott kérdés van, de ha minden akadály elhárul a megvalósítás útjából, akkor a kompjárat szlovákiai partnereként az Ister-Granum EGTC fog pályázni.

A találkozón ismertették az Ister-Granum EGTC helyitermék-hálózatának további fejlesztését elősegítő akciótervet, amelynek a beadásáról pozitív döntést hoztak a polgármesteri parlament tagjai.

A negyedik napirendi pontban Jenei Sarolta – az EGTC munkatársa – tartott rövid tájékoztatót a Szlovákia–Magyarország határon átnyúló együttműködési program úgynevezett kisprojekt alapja pályázati felhívásáról, amelynek megjelenése a jövő év elejére várható. A közgyűlés az egyéb témák napirendi pontjában a Hétfa Kutatóintézet és a Zarándok Turizmusért NKft. képviseletében Holluby András és Bodor Gergő mutatták be az Ister-Granum kerékpáros paradicsom elnevezésű hálózati tervet. Az összeállított tanulmány az elkövetkező években számos projekt alapját képezheti. A cél az Ister-Granum régió teljes területét átszövő, egységes kerékpáros hálózat kialakítása.

Forrás: felvidek.ma
Fotó: Ister-Granum EGTC

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top