Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Felkészültek a télre

A Magyar Közút Zrt., Komárom-Esztergom megyében közel tízezer tonna sót raktározott be a téli időszakra, az utak és járdák síkosság mentesítése érdekébe valamint gépeiket felkészítették a megváltozott időjárási körülményekre.

A héten a tatabányai és az esztergomi kirendeltség munkatársai a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli felkészültségét ellenőrizte a kisbéri, esztergomi, komáromi, tatabányai és bicskei telephelyén. A szemlék során összesen 46 gép ellenőrzését végezték el, amelynek során a téli gumik állapotát, a tolólapokat mozgató hidraulika rendszert, a figyelmeztető fények és egyéb fényjelző berendezések, a hátsó sószóró berendezés működőképességét, a hátsó közúti figyelmeztető táblák meglétét és állapotát ellenőrizték.

November 10-én a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemmódra vált. A november 9-én tartott értekezleten Barabás Zsolt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a téli felkészülés érdekében tett feladatokról tájékoztatta a meghívottakat és a sajtó megjelent képviselőit. Mint mondta, a társaság kiemelt hangsúlyt fektet a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés mellett a téli kátyúzásra. Az ideiglenes hóvédművek kihelyezése, karbantartása, nem gyorsforgalmi úthálózat mellett 21950 m-en szükséges, ezek kihelyezése folyamatban van, viszont a gyorsforgalmi úthálózat mellett a hóvédművek többnyire fixen, a vadvédő kerítésre vannak felszerelve, ezek kihelyezése és karbantartása 22340 méteren már megtörtént. A hófúvásveszélyes helyeken is felállították a magasítható vezetőoszlopokat. A gyorsforgalmi úthálózaton, az M1 autópálya vonatkozásában 15 darab meteorológiai állomás segíti a téli útüzemeltetési feladataink végrehajtását. Arról is szólt, hogy a szakemberek 0-24 órás szolgálatra állnak át.

A közútkezelő megfelelő számú technikai eszközzel, illetve elegendő mennyiségű útszóró sóval, érdesítő anyaggal készült fel a rendkívüli téli időjárásra.

Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu
Fotó: Horváth László (origo.hu)