Elrajtoltak a határon átnyúló pályázatok

Elrajtoltak a határon átnyúló pályázatok

Esztergom, Hírek, Komárom-Esztergom Comments Off 957

Kerékpárutak építése, természeti élőhelyek megóvása, kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése, interaktív tematikus parkok kialakítása – többek között ezek a projektek valósulnak meg hamarosan megyénkben számottevő uniós támogatás segítségével, határon útnyúló együttműködés keretében. A nyertes projektekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a megye országgyűlési képviselői, fejlesztési biztosa és a megyei közgyűlés elnöke.

Az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program a 2014-2020 időszakban a korábbi együttműködési program folytatása, amelynek célja – hasonlóan az elődjéhez – a magyar-szlovák térség fejlesztése. A pályázati felhívásokat négy prioritási tengely mentén hirdették meg: természet és kultúra, határon átnyúló mobilitás, fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása és a munkavállalói mobilitás támogatása, valamint a közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének elősegítése.

A neszmélyi Művelődési Házban pénteki délelőtt tartott sajtótájékoztatót Janovics István, Neszmély polgármestere nyitotta meg, aki a község nyertes projektjeit ismertette. Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az első pályázati felhívás keretében a pályázó szervezetek részéről szinte minden felsorolt tengelyen többszörös volt a túljelentkezés, a megvalósításra mintegy 67,5 millió EUR indikatív ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) keret áll rendelkezésre. „Komárom-Esztergom megye jól szerepelt, hiszen 11 megyei települést érintő 18 db nyertes projekttel büszkélkedhetünk. Ennek köszönhetően 1,5 milliárd forint érkezik a megyébe” – mondta.

Völner Pál fejlesztési biztos kiemelte, az Interreg program abban is úttörő, hogy a két ország közötti kapcsolatokat maximálisan erősíti – ezen a területen is be tudjuk bizonyítani, hogy együtt tudunk működni. „Ma nem tudok a megyében olyan települést mondani, amely valamely pályázati program keretében ne részesülne támogatásban. Megerősödtünk, ezt az erőt kell megtartani és a jövőre úgy átörökíteni, hogy ez a térség megmaradását, fejlődését szolgálja” – tette hozzá Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő. Bencsik János országgyűlési képviselő gratulált a remek munkához, amelynek köszönhetően a megye reményteljes jövő előtt áll, és a térségben olyan fejlesztések valósulnak meg, amely az itt élő emberek örömére szolgálnak. „Az eredmények csakis az együttműködésen, a párbeszéden alapulnak. Ha versenytársakként tekintünk egymásra, akkor nem tudunk akkora erőt felmutatni, amely sikeressé tesz bennünket a térségen kívüli versengésben” – mondta.

A projektek teljes költségvetését tekintve a legnagyobb beruházás a CULTIPLAY interaktív tematikus parkok kialakítása, amely megyénk négy települését érinti – Kisbért, Oroszlányt, Komáromot és Tatát. Ezeken a helyszíneken a kialakításra kerülő, nem csak a gyermekek számára alkalmas nagyméretű parkok egy –egy másik, határon túli bekapcsolódó város turisztikai nevezetességét formázzák majd meg. A teljes költségvetést tekintve jelentős fejlesztés továbbá a megyében a SacraVelo- kerékpáros zarándokutak kiépítése is – a megyei szakaszt úgy alakítottuk ki, hogy a megyében található öt Mária-kegyhely kerékpáros összekötése képezze a hálózat gerincét, melyet két útvonalon kötünk össze Győr-Moson-Sopron megye hálózatával. Jelentős összegű beruházás valósul meg Tatabányán, Neszmélyen, Almásfüzitőn és Tatán is.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat társtulajdonában lévő, a tatabányai székhelyű Rába-Duna-Vág ETT 4 nyertes projekttel büszkélkedhet: az ezüst gazdaság, a növényi ipar, a körkörös gazdaság és az autóipar területén valósít meg projekteket határon átnyúló együttműködés keretében. A nyertes projekteket Vasi Emma, az RDV ETT igazgatója mutatta be, kiegészítve a Kisprojekt Alap részleteivel, melynek menedzselésével számos kisebb, a nyugati határtérséget érintő projekt megvalósításához járulhatnak hozzá.

A nyertes projektek támogatási intenzitása igen kedvező, hiszen a projektek teljes költségvetésének 85 százalékát az uniós támogatás (ERFA) adja, 10 százalék nemzeti önrészből, és 5 százalék pályázói önrészből valósulnak meg.

A nyertes pályázatokat itt tekinthetjük meg>>

Fotó, forrás: KEMÖH Sajtó

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top