Anne Frank kiállítás nyílt Dorogon

Anne Frank kiállítás nyílt Dorogon

Dorog, Hírek Comments Off 1173

Október 11-én Lőrincz Lívia intézményvezető asszony megnyitotta a dorogi Zsigmondy Vilmos Középiskolában az amszterdami Anne Frank Ház: Ha az lehetek, aki vagyok című vándorkiállítását.

A megnyitón elhangzott: A nácik szemében Anne csak egy zsidó volt. Faji törvények alapján állapították meg, ki zsidó és ki nem, megtagadva ezzel az élethez való jogukat. A náci antiszemitizmus a holokauszthoz, hatmillió zsidó férfi, nő és gyermek meggyilkolásához vezetett. Anne Frank egy volt közülük.

… ha az lehetek, aki vagyok. Ezeket a szavakat Anne írta a naplójába 1944. április 11-én. Családja ekkor már két éve bujkált amszterdami rejtekhelyén a német megszállás alatt lévő Hollandiában. Anne a szüleivel, testvérével és egy baráti család tagjaival a hátsó traktusban, édesapja vállalkozásának nem használt részében élt.

A kiállítás első része Anne történetét meséli el.

A kiállítás második, nem kevésbé érdekes része a napjainkban is meglevő diszkriminációt, kirekesztést mutatja be; mai fiatalok mesélik el, hogyan küzdenek meg mindezzel és mi minden tartozik identitásukhoz.

A kiállítást két napos képzés előzte meg, ahol az iskola nyolc tanulója részletesen megismerkedett az anyaggal, és az Anne Frank Ház képzőinek segítségével felkészültek arra, hogy a kiállítást a megnyitó vendégeinek, majd diáktársaiknak, és az általános iskolák tanulóinak bemutatják.

-Zsigmondy-

Fotó, forrás: dorog.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top