Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Védelmi felkészítés és gyakorlat

Polgári védelmi felkészítést tartottak Bajnán, Pilismaróton és Dömösön. A nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskolában pedig kiürítési gyakorlatot tartottak.

Bajna, Pilismarót és Dömös község polgármestere telefonon értesítette a polgári védelmi szervezet tagjait, akik közül Bajnán harmincöten, Pilismaróton negyvenegyen, Dömösön pedig harmincnégyen jelentek meg reggel kilenc órakor a kijelölt gyülekező helyeken.

A riasztási gyakorlattal bebizonyosodott, hogy az állampolgárok komolyan veszik kötelezettségüket, s ha kell, hozzájárulnak településük védelméhez, s közreműködnek családjaik, környezetük, biztonságának megteremtésében, anyagi javaik megóvásában.

A beérkezést követően a tagok továbbképzésen vettek részt, ahol a polgári védelmi szervezet megalakítási helye szerinti település veszélyeztetettségi jellemzőinek megfelelően felelevenítették, naprakésszé tették az alapképzés és a szakkiképzés ismeretanyagát, ismétlése, valamint feldolgozták a változásokat és a tapasztalatokat. Mivel a résztvevők száma meghaladta a 65%-ot, a kirendeltségvezető a riasztási gyakorlatot mindhárom település vonatkozásában megfelelőre értékelte.

Kiürítési gyakorlatot tartottak a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskolában csütörtök délelőtt. Az iskola éves tűzriadó tervének gyakoroltatásán a városi hivatásos tűzoltói is részt vettek.

Ezeknek a gyakorlatoknak a célja, hogy a fiatalok készségszinten elsajátítsák, hogy egy esetleges veszélyhelyzet esetén mit kell tenniük. Fontos, hogy rögzüljenek a menekülési útvonalak, melyeken keresztül, a legrövidebb időn belül az iskola által kijelölt gyülekezési pontra tudnak jutni. Az értékes másodpercek ugyanis akár életeket is menthetnek a bajban.

Az egyik tanteremben keletkezett tűz miatt 306 diáknak és pedagógusnak kellett elhagynia az épületet, mindezt persze csak az éves tűzriadó tervben foglaltaknak megfelelően.

Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu
Fotó: Jónás József tű. szds.