Kategóriák DorogEsztergomHírek

Mentőcsoportok és tűzoltók gyakorlatoztak a Palán

Mentőcsoportok és tűzoltók adtak számot felkészültségükről október 6-án az „ASSUMPTA 2017” a települési mentőcsoportok és a Gerecse Járási Mentőcsoport ismétlő gyakorlatán, illetve ezzel párhuzamosan az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság is megtartotta a működési területén székhellyel rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek értekezletét.

A közös gyakorlatokra egyrészt azért van szükség, hogy a hivatásos és önkéntes, tűzoltó és polgári védelmi erőknek lehetőséget adjanak felkészülni a valós helyzetekre, másrészt hogy lehetőséget biztosítson az ismeretségek növelésére, a hatékony együttműködés kialakítására, a képességek és a készségek fejlesztésére a terület közbiztonságának növelése érdekében.

Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén, 2014-ben alakult meg a Gerecse Járási Mentőcsoport. A mentőcsoport a járásban bekövetkező vizek kártételei elleni védekezésben, a hivatásos erők munkáját megsegítő, önkéntes szervezetként jött létre. A mentőcsoport évente, ismétlő gyakorlat keretében bizonyítja felkészültségét. A kirendeltség 2015-ben 1 településen, 2016-ban 16 településen szervezte meg a települési önkéntes menőcsoportokat.

A hivatásos és önkéntes tűzoltó egységek favágási és roncsvágási gyakorlattal, az önkéntes mentőcsoportok a már megszerzett vizek kártételei elleni felkészültségükről adtak számot.

A gyakorlatnak a dorogi Palatinus Tó, Öböl Music Beach adott otthont. A feltételezés szerint a több napja elhúzódó szeles, esős időjárás következtében, Dorog településen több fa kidőlt egy sűrűn lakott területen, ahol a víz lefolyását a kidőlt fák megakadályozták, melynek következében az esővíz elvezető rendszer telítődött, több helyen kilépett abból, elöntve a lakott területet.

A mentőcsoport tagjai a feltételezett események ismeretében a vízoldali partszakaszt védték be fóliával, bordás megtámasztással, nyúlgátat, buzgárt építettek, gát korona szintet emeltek homokzsákokkal.

Az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfeleltre értékelte a gyakorlatokat, majd átadta az okleveleket a járási és a települési mentőcsoportoknak.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek értekezletén Békés Roland tű. százados, az esztergomi tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese vázolta az idei év hátralévő feladatait, beszélt a soron kívüli oktatásokról és az idei évben kiírt pályázatokról is, valamint számos, az egyesületek munkáját segítő információt osztott meg a jelenlévőkkel.

Csepilek Mónika tű. őrnagy a mentori rendszerről tájékoztatta az egyesületek képviselőit, az önálló beavatkozás feltételeiről, valamint összefoglalta, a zsámbéki önkéntes tűzoltó egyesület önállóan beavatkozóvá válása óta (2017. május 1.) szerzett tapasztalatit. A találkozó remek alkalmat teremtett a megjelent önkéntes tűzoltó egyesületek vezetőinek, hogy tapasztalataikat megosszák egymással, illetve az őket foglalkoztató aktuális kérdéseket is megvitathatták.

Fotók: Petró Éva tű. alezredes
Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu

Facebook hozzászólások

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Megújul az eterniti iskola

Október 30-án, pénteken tették le a megújuló eterniti iskola alapkövét Nyergesújfaluban, ahol egy időkapszulát is…

2020-10-30

Veszélyes baktériummal fertőzött sonkát hív vissza az Aldi

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a Principe di San Daniele Spa visszahívja a Hola…

2020-10-30

Térségünk kistelepülésein tüzelőanyagot kapnak a rászorulók

2329 kistelepülésen juttatnak ingyenes tüzelőanyagot a rászorulóknak. A kormány a 2020. évi szociális tüzelőanyag programhoz…

2020-10-30

A megengedett sebesség kétszeresével hajtott

A tatabányai járőrök 2020. október 29-én délelőtt Héregen megállítottak egy személygépkocsival közlekedő annavölgyi lakost, aki…

2020-10-30

Mintegy félmilliót fizetett jóvátételként az elütött motorosnak

A közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség  tevékeny megbánás…

2020-10-30

Két személyautó ütközött össze a kesztölci elágazásnál

Anyagi káros baleset történt október 29-én, csütörtök délután fél 4 körül a 117-es út, illetve…

2020-10-30

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!