A helyi parkolási rendelet ebben a ciklusban történő módosításaikor, a fizetős utcák és terek listájának változtatásakor az ingyenesség témája gyakran napirendre kerül.

A város polgármestere, Romanek Etelka folyamatosan az ingyenes városi parkolás mellett voksol, a testületi többsége ezidáig viszont a Strigonium Zrt. parkolási cégéhez folyó bevételek fenntartása mellett döntött.

A turisztikailag legfrekventáltabb várhegy közelében így hiába volt a polgármester javaslatára ingyenes a „Bástya Parkoló”, mert a leaszfaltozását, térburkolását követően másképpen döntött a tehermentesítő terület besorolásáról a képviselő-testület.

A murvás-sáros parkoló burkolása, esztétikus rendezése után a Pénzügyi Bizottság javaslatára, fizetős övezetbe vonták a Bástya-parkolót. A burkolásáról és a terület díjfizetési övezetben tartásáról 2016 szeptemberében szavaztak a képviselők.

Emiatt a hétköznapok során a Várba, a Szent Tamás hegyre, a Művelődési Házba, vagy éppen az egyházi ünnepekre érkezők kénytelenek parkoló automatákkal bíbelődni a főszékesegyház körül.

A Magyar Katolikus Egyház központjában, Szent István szülőhelyén kötelezővé tették az autósok díjfizetését, hisz aki nem fizet a Strigonium Zrt. cégének azt a büntetésről szóló „mikulás-csomag”-gal lepik meg a parkoló őrök.

A Szent István téren folyó kivitelezést – az augusztus 20-ával záruló programsorozat alatt – nemrég úgy ütemezték, hogy a kiemelten támogatott kulturális programok zavartalanságát egy hétig biztosítani tudja a város. A parkolási rendelet változtatásához azonban képviselő-testületi döntés szükség, ezért nem lehetett a parkolás ingyenességet biztosítani a Nagyboldogasszony napi programok alatt. Így sem augusztus 15-én, sem a szeptember 8-i Kisboldogasszony napon, – melyen Szűz Mária születésnapját ünnepeljük – nem lehet(ett) ingyenes a parkolás.

Közel 120 nap múlva azonban, 2018. január 1-jétől – határozott időre – már Esztergom teljes területén ingyenes lehet a parkolás a közterületeken, melyről a szeptember végi rendes testületi ülésén dönthetnek a képviselők.

Forrás: esztergom.hu
Fotó: strigonium.hu