Előzzük meg a konyhai tüzeket!

Előzzük meg a konyhai tüzeket!

Hírek, Komárom-Esztergom Comments Off 57

A halálesettel és személyi sérülésekkel járó tűzesetek számának csökkentése érdekében a Területi Tűzmegelőzési Bizottság a konyhai tüzek megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Ahogy az év egyéb időszakaiban, úgy ilyenkor is előfordulnak a konyhai tűzesetek, elektromos hálózat, valamint az elektromos berendezések túlterheléséből adódó tűzesetek. A konyhai sütés-főzés során a nagy sürgés-forgásban figyelmetlenek vagyunk, és hamar bekövetkezhet a baj! A legnagyobb számban tűzhelyen felejtett étel, zsiradék miatt riasztják a tűzoltókat.

A tűzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan tüzet okozhat, a konyharuhán, műanyag eszközökön, vagy a konyhabútoron gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. Fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet! Ha elmegyünk otthonról minden esetben szüneteltessük a főzést, az ételt vegyük le a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Ha mégis bekövetkezik a baj és meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj szinte kirobban az edényből, lángba borítja az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Úgy járunk el helyesen, ha az égő lábosra, olajsütőre fedőt teszünk – így az égés azonnal megszűnik –, majd zárjuk el a tűzhelyet.

Amennyiben nem sikerül eloltani a lángokat, azonnal értesítsük a tűzoltókat 112-es, vagy a 105-ös segélyhívó számon! Ugyanakkor az eloltott tüzet is be kell jelenteni!

Völgyi Ágnes
tűzoltó főhadnagy – megyei szóvivő
Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Facebook hozzászólások
(C) 2017 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top