A katasztrófavédelem és a kormányhivatal a tavaszi helyszíni bejárások után minősítette vis maior eseménynek a nagy mennyiségben lezúduló csapadék okozta károkat. A megrongált Szent György árok, a Barkóczy, az Oltósy, a Bátori-Schultz Bódog utcák csapadékvíz-elvezető árkainak burkolatára, a Basa utcai pince-partfal és a közlekedési járda belvízvédelmi helyreállítására kapott Esztergom 24,6 millió forintot a város a BM-től.

Az áprilisban szintén megrongálódott Galagonyás utca alapjának, az árkok és a híd helyreállítására pedig 45,6 millió forintot költhet el az önkormányzat.

A Bartikút dűlő, a Kincses, az Árnyas és a Zanót utcák útburkolatainak és a vízelvezetőinek rendezésére 28,7 milliót, a Mély, a Temető, a Siszler, a Magyary és a Szent János-kúti utcáknál jelentkezett hasonló jellegű károk elhárítására pedig 26,9 millió forintot utalnak át a városnak.

A bejelentett vis maior eseményekre így összesen 125,9 millió forintnyi támogatást ítéltek meg a központi költségvetés rendelkezésre álló keretéből.

Az útburkolati és vízelvezető árkok elismert helyreállítási költségeit 90%-ban támogatja az állam, az előírt 10%-os önkormányzati önerőt pedig Esztergom költségvetése biztosítja, hasonlóan a már eddig megítélt és felhasznált 91,5 millió forintos első vis maior pályázati forráshoz.

Összességében eddig a tavasszal megsérült útburkolatok javítására 217,4 millió forintot nyert Esztergom önkormányzata a Belügyminisztériumtól.

Forrás: esztergom.hu