„Az elmúlt napokban nyugtalanító hírek jelentek meg a médiában és az interneten a szülészet-nőgyógyászati osztállyal kapcsolatban. Állítólag az ügyben adatot szolgáltatott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is, s tudomásom szerint Főigazgató úr is nyilatkozott a betegellátás zavartalanságáról. Úgy tudom, a kórház osztályvezetői pozícióba szülész-nőgyógyász szakorvost keres és több orvost is. Hivatalos tájékoztatás az ügyben nem érkezett hozzám. Fentiekre tekintettel kérem, legyen szíves tájékoztatni a helyzetről.” – kérdezte dr. Kanász Gábort a kialakult állapotokról hivatalos levelében a polgármester.

Több új szakorvos és orvos foglalkoztatására van szükség a szülészet fenntartása érdekében – válaszolta a Vaszary Kolos Kórház főigazgatója.

A városvezető a szülészet-nőgyógyászat megőrzése érdekében dr. Kanász Gábor főigazgatónak önkormányzati segítséget ajánlott fel. Kiderült ugyanis a főigazgatói tájékoztatásából az is, hogy évi 80 millió forintnyi támogatásra van szükségük a szülészeti funkció fenntartásához, mivel a jelenleg általános magas órabérek miatt, önerőből lehetetlen megfinanszírozniuk azt. A 3 új szakorvos bérét és ügyeleti ellátás díját kérték a várostól.

„Ez az összeg a gyermek ellátáshoz hasonlóan kizárólag az osztály 3 új szakorvosának bérére és az ügyeleti ellátás díjára fordítódna.” – olvasható dr. Kanász Gábor levelében, mert támogatás nélkül „kizárólag csak a szakrendelés és az egynapos beavatkozások maradhatnak meg a kórházunkban.”

„Igen fontos, hogy továbbra is büszkék lehessenek a régióban születő gyermekek felnőttként majd arra, hogy ők a város polgárai, született Esztergomiak.” – írta a főorvosnak Romanek Etelka.

Az esztergomi édesanyák többsége ugyanis továbbra is a városi kórházban kívánnak új életeket a világra hozni, így az Esztergom életében rendkívül fontos ügynek a megoldása már körvonalazódik.

Az önkormányzat elé kerülő támogatási terv sem előzmények nélküli. Esztergom önkormányzata az előző esztendőkben is mélyen a zsebébe nyúlt, hogy az állami fenntartású intézményben javítsa az ellátás színvonalát.

Az idei esztendőben 110 millió forintot adott a költségvetéséből az önkormányzat a Vaszary Kolos Kórháznak az ingatlanjai és a gépparkjának a felújítására, karbantartására és javítására. Támogatta újabb szakmai anyagok beszerzését és a gyermekgyógyászati ügyelet fenntartási költségeit is fedezte ez az összeg. A 2017-es évben tehát az önkormányzat segítette ki az állami intézményt ezeken a területeken, ahogy 2016-ban is 107 millió forinttal járult hozzá a kórházi feladatellátáshoz.

Bízni lehet abban, hogy a kórházi ellátás, a szülészeti-nőgyógyászati osztály munkája a jövőre nézve is zavartalan marad Esztergomban, amennyiben a szülészet önkormányzati támogatása is megtörténik a gyermekgyógyászati ügyelethez hasonlóan.

Korábban már írtuk, hogy bezárás fenyegeti az esztergomi kórház szülészeti osztályát, később pedig írtuk, hogy a belső szivárogtatót keresik.

Forrás: esztergom.hu
Fotó: Google