A Szentgyörgymezői Temetőben az elhunytak nevét és adatait tartalmazó vaskereszteket a helyi szakképző iskola diákjai készítik majd el, így az 5 millió forint pályázati támogatás elegendő lesz a közel 280 hadisírkereszt és tábla elkészítésére, az emlékpark kialakítására.

A Belvárosi Temetőben 9 db hadisír egyenkénti megújítását és azokon emléktábla elhelyezését 900 ezer forintra kalkulálták a pályázat előkészítésekor a hivatal munkatársai.

A Szent Anna (Csalamádé) temetőben emlékparkot létesít a bevásárlóközpontok közelében a város. Az eredetiből megmaradt 6 darab sisakos emlékmű mellett a hősi halottak neveit tartalmazó, a helyhez illő emlékművet állít fel Esztergom.

A Szent Anna temetőbe az I. világháborús pályázaton túlmenően egy II. világháborús emlékművet is tervez a város.

A  II. világháború helyi hősei és áldozatai tiszteletére tervezett szimmetrikus, kétszárnyú emlékmű felállításához továbbra is hozzá lehet járulni pénzadományokkal. A Honvéd Kulturális Egyesület számlaszámára akármilyen kis összeget befizetve bárki hozzátehet az emlékmű költségeihez. (Az adományszámla száma: K&H Bank Zrt. 10402908-29023378-00000000)

Az Izraelita Temető legfelső szakaszán az I. világháborús sírok és a zsidó temető belső útjainak rendbetétele előreláthatólag 3,8 millió forintba fog kerülni.

Az eredetileg beadott HM-pályázat költségvetésében 14,7 millió forintos támogatási igény szerepelt, így a pályázathoz vállalt 5 millió forint önerőből kell a támogatási összegen felüli munkákat – a tervezést, a terület rendbetételt, a szakértői munka díjazását, a projektmenedzselést, stb. – megvalósítani.

Forrás: esztergom.hu
Fotó: hadisir.hu