Hogyan viseljük el a kánikulát?!

Hogyan viseljük el a kánikulát?!

Hírek Comments Off 620

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hasznos tanácsokra hívja fel a figyelmet a hőség idejére.

Általános tudnivalók

 1. Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!
 2. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, napvédő készítményekkel, valamint vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.
 3. Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel naponta többször is! Arcunk és karjaink felfrissítésére alkalmazzunk mentolos törlőkendőt.
 4. Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!
 5. Lehetőleg éjjel szellőztessenek!
 6. Sose hagyjanak gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! A kocsi belseje ugyanis rövid időn belül extrém módon felmelegedhet, ez pedig sajnos könnyen tragédiához vezethet!
 7. Állataiknak is biztosítsanak árnyékot, ahova behúzódhatnak, legyen mindig friss vizük, és időnként vizezzék is be őket (a közvetlen locsolgatást sok házi kedvenc nem szereti, de egy nyirkos törülközővel is áttörölhetik őket).
 8. Ne hagyjanak az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak!
 9. Lehetőleg délelőtt 11 és délután három óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. Árnyékos helyen próbáljanak pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodtak szabadban, akkor próbáljanak legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl.
 10. Csökkentsék a fizikai munkavégzést!
 11. A hajzuhataggal rendelkezők fonják be, vagy kössék copfba, kontyba hajukat, így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.
 12. Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagylaltokat válasszák (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

 

Étkezési tanácsok

 1. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra! Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. A fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik.
 2. Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.
 3. Kerüljék a sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmazó italokat, ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!
 4. Fogyasszanak zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag ételeket (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket!).
 5. A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.
 6. Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

Öltözködési tanácsok

 1. A forró napokon, hordjunk könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát! A nagy melegben – átmenetileg – felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat.
 2. Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!
 3. Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat. Helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet.
 4. Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget (még ha nem is divatos!), amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához.

 

Tanácsok kisgyermekes családok részére

 1. Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is. A szoptatás után mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával!
 2. Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

 

Orvosi tanácsok

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, tegyünk hideg vizes borogatást a homlokára és a tarkójára, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Tanácsok a hőguta megelőzésére:

Széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védheti bőrét az erős sugárzástól! Napvédő készítményekkel naponta többször is kenje be a bőrét.

Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

Utazási, közlekedési tanácsok

 1. Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, ill. strandolni indulnak.
 2. A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.
 3. A hosszabb útra indulunk a gépkocsiban utazók részére vigyünk – ha lehet hűtő táskában – megfelelő mennyiségű folyadékot.
 4. A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja.
 5. A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak,
 6. A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.
 7. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

 

Tanácsok strandoláshoz

 1. A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.
 2. Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
 3. Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
 4. Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne ugorjon , menjen a vízbe!
 5. Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
 6. Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac)!

 

Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Facebook hozzászólások
(C) 2017 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top