A korai munkatapasztalatok megszerzése mellett a programmal jövedelmet is szereznek a vakációjuk idejére. Esztergomban a júliusi csoportot augusztusban egy második fogja váltani. Ők szintén 1 hónapig fognak munkát vállalni a törvényileg megszabott bérért, maximum hat órában naponta.

A fiatalok feladata a turisták tájékoztatása a város látnivalóiról, emellett a hatóságok, illetve orvosi segítségnyújtó helyek címéről is felvilágosítást adnak a vendégeknek. Feladatuk még a figyelemfelhívás is a városban zajló kiemelkedő rendezvényekről, állandó programokról. Képben kell lenniük a szállás- és a vendéglátóhelyekről is, melyeket az olcsóbb-drágább skálán elhelyezve javasolhatják az ide érkezők kérdéseire válaszolva. Az iskolapadból kilépő esztergomi „tourinformos” csapatnak – a nyár legforróbb hónapjaiban – az első munkahelye lett a városháza. A hőségriadós napokon palackos vízosztóként is velük fognak találkozni a polgárok a Bazilikánál vagy épp a Széchényi téren. A fiatalokat a Közjóléti- és köznevelési Csoport vezetője Végvári Ágnes, és Sztojka Gusztáv nemzetiségi- és közfoglalkoztatásai referens vezette be a munka világába.

Az első munkanapjukon a feladatismertetés történt meg a munkavédelmi oktatással, majd a várost vették nyakukba kettesével, hogy felvértezzék magukat azzal a tudással, melyet nap, mint nap át kell majd adniuk az ide érkezőknek.

Ezek mellett a 2017-es esztergomi Programfüzet eseményeit, a legfontosabb rendezvényeket is ajánlani fogják a turistáknak. A kormányzati programban 25-30 ezer fiatal vesz részt országszerte idén is, hogy a hosszú nyári szünet pár hetét hasznosan töltsék el.

Forrás: esztergom.hu