Régészeti vezetés és irodalmi gasztroprogram Esztergomban

Régészeti vezetés és irodalmi gasztroprogram Esztergomban

Esztergom, Hírek Comments Off 575

Esztergomban a feltárás alatt álló Szent István-kori templom kutatásának eredményeit is bemutatják és Babits Mihály ebédlőasztalánál is vendégül látják szombaton a Múzeumok éjszakájának résztvevőit.

Az államalapítás korában épült, ma részben a vasúti sínek alatt fekvő templom feltárását a vasútállomás átépítése tette lehetővé. A templom tornyainak helyén és temetőjében Tari Edit ásatásvezető régész tart vezetést a Múzeumok éjszakáján.

A Babits Mihály Emlékházban ínyencségek is várják Babitsék konyhájából a látogatókat, akik  a villa ebédlőjében fogyaszthatják el a költő kedvenc süteményeit. Az érdeklődők a Nyugat Mesék című tévéműsor Nyugat gyomra című adását is láthatják, amelyből izgalmas titkokat lehet megtudni költő- és íróóriásaink étkezési szokásairól, arról, hogy melyik kávéházba jártak, mit ettek és ittak ott, és mi volt a kedvenc ételük. 

A főszékesegyház különleges esti fényekben mutatja meg liturgikus tereit, a panorámatermet és a kupolakilátót. Ezen az éjszakán a látogatók elől elzárt káptalani termekbe is be lehet tekinteni.

A Vármúzeumban zseblámpás éjjeli túrát tartanak: a kései látogatókat a reneszánsz udvar muzsikája kíséri a Strigonium Consort Régizenei Együttes előadásában.

A Duna Múzeumban, ahol sanzonkert és Edit Piaf-dalok is várják a közönséget, különleges nyomozás részesei lehetnek a látogatók: egy ellopott műtárgy nyomába eredhetnek a kiállítótérben a logika és intuíciójuk segítségével.

A Művelődés házában a Musical Akadémia növendékei adnak műsort, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész hallgatóinak fotóiból nyílik kiállítás. Este kilenckor a Sörgyári capriccio alapján készült, Nyiratkozások című monodráma várja a közönséget.

A Párkányi Városi Múzeum az anyagias világ kihívásaira válaszolva Az erszénytől a bankautomatáig címmel a pénz történetét mutatja be és régi párkányi képeslapokat állít ki. A két város múzeumai között városnéző kisbusz szállítja az érdeklődőket.

Forrás: MTI

 

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top