A hazai denevérfauna nagy része megtalálható a Pilisben

A hazai denevérfauna nagy része megtalálható a Pilisben

Hírek Comments Off 655

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken idén is folytatódik az a kutatómunka, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét is képező Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájának alaposabb feltérképezésére irányul.

A denevérek és az egyéb állat- és növényfajok egyre gyakoribb és nagyobb számú megtelepedésében az örökerdő-gazdálkodás erényei is közrejátszanak, míg az ilyen jellegű kutatások eredményei az erdők természetvédelmi kezelése során bizonyulhatnak hatalmas értéknek.

A csaknem 30 000 hektáron elterülő Pilis és a Visegrádi-hegység a biológiai sokféleség megóvását, a természetes élőhelytípusok és vadon élő állatok természetvédelmi helyzetét segítő Natura 2000 hálózat része. A terület „zöld hidat” képez a Börzsöny és a Budai-hegység között, így ez az egyik legjelentősebb élőhely a Közép-Dunántúlon. A Natura 2000 élőhelyek alaposabb megismerése és feltérképezése érdekében – az élőhelyvédelmi EU-irányelvvel összhangban – a területeken folyamatos rendszerességgel kell célkutatásokat végezni, amelyek az élőhelyek és a területen előforduló fajok jobb megismerését, illetve EU-szintű átláthatóságát is megalapozzák.

Mivel számos hazai Natura 2000 területünk éppen a denevérfajok fokozott jelenléte miatt kerülhetett a hálózatba, azok tudományos és természetvédelmi szempontú feltárásában nagy a felelősségünk. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben található térségek kutatását és az adatszerző munkát a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával és segítségével az önkéntes alapon szerveződött Dunazugi Denevérkutató Csoport végzi 2010-től. Hazánkban összesen 28 denevérfaj él, amelyből az elmúlt években 22 fajt a Pilis és a Visegrádi-hegység területén is sikerült kimutatni.

Tavaly például három új denevérfaj jelent meg a Pilisi Parkerdőben>>

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top