Nemzetiségi sorsok a megyében

Nemzetiségi sorsok a megyében

Esztergom, Hírek Comments Off 522

„Nemzetiségi sors Komárom-Esztergom megyében 1945 után” címmel tudományos konferenciát rendeztek az esztergomi Szent Adalbert Központban április 20-án.

A Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára által szervezett eseményen a tudományos értékű ismeretterjesztés igényével szóltak előadások a különböző nemzetiségeket ért pogromokról.

A résztevőket Romanek Etelka polgármester, a konferenciának otthont adó Esztergom nevében köszöntötte. Mint mondta: „Minden nap tudatosítani kell, hogy mennyire fontos a nemzetiségiekre történő odafigyelés, a hagyományok, a kultúra ápolása, megtartása, segítése minden eszközzel. Hazánkban a nemzetiségek megbecsülése kiemelten fontos, mert hiszünk abban, hogy az e téren végzett tevékenység, erőfeszítés visszaköszön a határon túl élő, több százezres magyarság sorsában.”

Ugyancsak köszöntötte a konferenciát Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki többek között így fogalmazott: „Megyénkben a hetvenhat településből közel a fele viszonylatában kijelenthetjük, hogy nagy mértékben határozták meg az itt élő nemzetiségek a települések fejlődését, úgy, hogy minden egyes ilyen város és falu életéhez hozzá tudtak tenni amelyre mindannyian büszkék vagyunk.”

Az egész napos konferencián elhangzott előadásokon Prof. Dr. Romsics Ignác Kárpát-medencei ki- és áttelepítések a II. világháború után című témáról, Dr. L. Balogh Béni A magyarországi németek Szovjetunióba hurcolása 1944–1945-ben témáról, Dr. Wencz Balázs Az MKP nemzetiségpolitikája Komárom-Esztergom vármegyében 1945–1948 között témában, Dr. Kövecses Varga Etelka Megélhetési lehetőségek az Esztergom környéki nemzetiségi falvakban 1945 után témában, Busa Mónika Történetek a Komárom-Esztergom megyei nemzetiségi gyűjteményekből témában, Móser Tamás Egy meg nem történt kitelepítés emlékezete Tarjánban témában és Horváth Attila Az esztergomi roma lakosságra vonatkozó források az MNL KEM Levéltárában témában tartott expozét.

Fotó, forrás: esztergom.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top