Ne induljon túrázni, a legtöbb turistaútvonalat lezárták

Ne induljon túrázni, a legtöbb turistaútvonalat lezárták

Hírek Comments Off 65

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt időszak időjárása miatt turistaútvonalakat, valamint turistahelyeket zárt le a Pilisben, köztük a dorogi igazgatósú Fekete-hegyi Turistaházat is.

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék, a magasabban fekvő régiókban hó és jégdara zúdult az országra. A hegyvidéki területeken a hóréteg még nem olvadt el, ezért számos turistaút jelenleg is csúszós, nehezen vagy egyáltalán nem járható. Súlyosbította a helyzetet a rendkívül erős szél is, így a nedves hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák koronái meghajlottak, sok helyen kidőltek, eltörtek a fák.

Ezért további tájékoztatásig, a Pilisi Parkerdő Zrt. a kirándulók testi épségét szem előtt tartva lezárja az alábbi, erdészetenként felsorolt útvonalakat.

Pilismaróti Erdészet területén:
• A Rám-szakadékot és Lukács-árkot. A havazás során mindkét helyen számos fa kidőlt, amelynek következtében a zöld sáv és a sárga sáv jelzésű turistautak járhatatlanná váltak. A kárelhárítási munkálatok a jövő hét elején kezdődnek. Az állapotok felszámolása – különös tekintettel a különösen nehéz terepi körülményekre –hosszabb időt, akár 2 hetet is igénybe vehet.
• A Vadálló-kövek – Prédikálószék térségét, amely balesetveszélyes, nem látogatható.

Szentendrei Erdészet területén:
• Ispán-rétet és környékét, ami az arrafelé kanyargó Országos Kéktúra szakaszát is érinti.
• Szentendre és Pap-rét közötti erdészeti üzemi utat, amely a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat kerékpárútja is egyben.
• Holdvilág-árkot

Pilisszentkereszti Erdészet területén:
• Pilis-hegyet (Boldog-Özséb kilátó jelenleg nem közelíthető meg turistaútvonalon)
• Fekete-hegyet (Fekete-hegyi Turistaház sem közelíthető meg turistaútvonalon)
• Dera-szurdokot

Visegrádi Erdészet területén:
• Spartacus-ösvényt
• Pap-rétet (Országos Kéktúra szakasza)
• A piros sáv jelzést Pilisszentlászló és Visegrád között

A Pilisi Parkerdő Zrt. egyúttal továbbra is arra kéri a túrázókat és természetjárókat, hogy a 300-400 méter fölötti erdőterületeket – különösen Dobogókő környékét – balesetveszély miatt a napokban még kerüljék el! Minden túra esetén tartsák szem előtt, hogy a hegyekben téli viszonyok uralkodnak, vagyis senki se feledkezzen meg a megfelelő, vízálló felszerelésről, papíralapú térképről, meleg italról, feltöltött mobiltelefonról, esetleg fej- vagy zseblámpáról. (Bővebben a Pilisi Parkerdő honlapján.)

A figyelmeztetés egyaránt érvényes a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira.

Az alábbi webkamerák felvételeit megtekintve mindenki leellenőrizheti, hogy sok száz méter magasan éppen milyen időjárásra lehet számítani, így a kirándulók megalapozottabb, körültekintőbb döntést hozhatnak a kirándulást, erdőjárást illetően.

Hármashatár-hegy (495 m)>>
Prédikálószék (639 m)>>
Pilis-tető (756 m)>>

Fotó, forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Facebook hozzászólások
(C) 2017 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top