A műszaki, területi átadás-átvételen részt vett a megrendelőnek számító ÉDV Zrt., valamint ott voltak a rekonstrukciós munkálatokban részvevő Volero Kft, 4ÉPV Kft, Solva Építő Kft konzorciuma, illetve Esztergom Közös Önkormányzati Hivatal, az E-On Tatabányai Régió, a Magyar Telekom helyi igazgatósága, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Zrt., az Invitel Zrt és a JUROP Telekom Kft., képviselői és a műszaki ellenőrzést végző Molnár Kft. szakembere is.

A Simor János utca fent jelzett szakaszának mélyépítéses rekonstrukciójának elvégzésére közbeszerzései pályázaton négy cég, illetve az általuk létrehozott konzorcium nyerte le a kivitelezési munkát. A munkaterület átadáson a sajtónak adott nyilatkozatok legfontosabb információja természetesen az volt, hogy az április 10-e utáni napokban induló beruházás a tervek szerint augusztus elejéig befejeződik.  A négy hónapos időszak alatt a Rákóczi tér és az Arany János utca által keresztezett Simor János utcai szakaszt a gépjárműforgalom, illetve parkolás elől a munkálatok négy hónapos idejére lezárják, a gyalogos forgalom ugyanakkor akadálytalan lesz. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a beruházás miatt a Simor János utca mellett a környező utcák forgalmát is befolyásolhatják a munkálatok.

Az ÉDV Zrt., mint beruházó által korábban készített tervek még egy egyesített vezetékrendszerről szóltak, de az önkormányzat a korszerűbb megoldást kérte, azaz a szétválasztott rendszert. Ennek érdekében a napokban induló rekonstrukcióra az önkormányzat a képviselő-testület elé kerülő támogatásról szóló döntés eredményeképpen 15-20 millió forinttal járul hozzá a korszerűbb, szétválasztott víz-, csapadék- és szennyvízrendszer megépítéséhez.

A beruházás során az úttest alatt húzódó úgynevezett 300-as és 100-as ivóvízvezeték, valamint egy egyesített rendszerű, egy méter átmérőjű szenny-, csapadékvízcsatorna teljes cseréjét végzik el.  Az elképzelések, tervek szerint akként újítják fel a rendszert, hogy ahhoz hosszú évtizedekig ne kelljen majd hozzányúlni.  A beruházás ideje alatt az utcában lévő házak, lakások vízállátását biztosítják, vízhiány legfeljebb egy-egy alkalommal, alkalmanként 2-3 órás időszakban fordul majd elő. Az egyes helyeken akár 4 méter mélyen végzett munkálatokat a Rákóczi tér és Arany János utcai rész közötti területen egyes feladatoknál szakaszosan végzik el a, de a vízvezeték cseréje az utcaszakasz teljes hosszában történik majd. A kivitelezést végző konzorcium úgy tervezi, hogy ha komolyabb vis major helyzet nem adódik, akkor tudják tartani a 120 napos ütemtervet. Vis major helyzet alakulhat ki, ha a Duna vízszintje nagy mértékben megemelkedik illetve, ha nagyon nagy mennyiségű csapadék esik.

Fotó, forrás: esztergom.hu