Kirúgták a botrányt kirobbantó sírásót

Kirúgták a botrányt kirobbantó sírásót

Esztergom, Hírek Comments Off 1009

Annak ellenére sem hajlandók visszavenni Rézműves Tibor egykori temetői munkást, hogy az elbocsátásának alapjául szolgáló alkalmassági szakvéleményben leírtak nem felelnek meg a valóságnak – írja a népszava.hu

Rézműves volt az a sírásó, aki néhány éve kirobbantotta az esztergomi koporsólopási botrányt, ismerősei szerint így próbálnak szabadulni tőle.

Hiába egészséges, mint a makk, tavaly júniusban egészségügyi okokra hivatkozva mégis megszüntették Rézműves Tibor temetői munkás munkaviszonyát az Esztergomi Kegyeleti Kft.-nél. Tették ezt egy olyan orvosi alkalmassági vizsga eredményeire hivatkozva, amelyről azóta már egy külön kórházi szakvélemény, ezt követően pedig az ÁNTSZ is megállapította: az abban leírtak nem felelnek meg a valóságnak. Az ügy a megyei orvosetikai bizottság elé került, amely idén januárban határozatban állapította meg etikai vétség elkövetését a hamis vizsgálati eredményeket kiállító orvos esetében, s kimondta, a valóságnak meg nem felelő okiratot állított ki Rézműves Tibor fizikai állapotáról (például arról, hogy húsz kilogrammnál többet nem emelhet).

A férfi a kórház és az ÁNTSZ szakvéleményét már tavaly bemutatta az Esztergomi Kegyeleti Kft. illetékeseinek, továbbá a céget tulajdonló Strigonium Zrt.-hez is eljuttatta, abban reménykedve, hogy majd újból munkába állhat. Nem állhatott. A kft. ügyvezetője ugyanis továbbra is ragaszkodik a felmondást megalapozó munkaköri alkalmassági szakvéleményben leírtakhoz. Rézműves ezt nem hagyta annyiban, tavaly novemberben a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, ám keresetét határidőtúllépés miatt elutasították.

„Nincs olyan bírósági döntés, amely megállapította volna, hogy az Esztergomi Kegyeleti Kft. jogszerűtlenül járt volna el Rézműves Tibor munkaviszonyának megszüntetésével kapcsolatban” – közölte a Népszavával Hégli Krisztián Zoltán, a cég jelenlegi ügyvezetője. Szerinte az, hogy a munka-egészségügyi vizsgálat során eljáró orvos etikai vétséget követett el, nem a kft. felelőssége, és nem kötelezi őket Rézműves Tibor újrafoglalkoztatására. Hasonlóan vélekedett a Strigonium Zrt. vezérigazgatója is. Szántó Tamás lapunknak azt írta, bírósági döntés nincs, neki pedig sem jog-, sem hatásköre nincs arra, hogy beleszóljon, az Esztergomi Kegyeleti Kft. ügyvezetője kivel létesít munkaviszonyt.

S hogy kicsoda Rézműves Tibor? Az ő 2014-ben tett vallomása nyomán vált ismertté az esztergomi koporsólopási botrány: kiderült, még 2010-ben az Esztergomi Kegyeleti Kft. akkori ügyvezetőjének utasítására egy elhunyt asszonyt – szinte rögtön a temetés után – kivettek a koporsóból, a holttestet a földre helyezték. A koporsót később újra eladták, a holttestnek helyet adó kriptát lebetonozták. Rézműves a kft.-nél elkövetett más bűncselekményekről – mint a szociális temetések koporsóival való elszámolási csalás – is vallomást tett, ám a rendőrség azokat elévültnek minősítette. Szántó Tamástól ugyanakkor megtudtuk: a kft. korábbi ügyvezetője ellen büntetőeljárás van folyamatban, amiben mások mellett az Esztergomi Kegyeleti Kft. és a Strigonium Zrt. is mint sértett szerepel.

Rézműves Tibort ennek ellenére sem akarják visszavenni. A férfi ismerősei szerint azért, mert „nem lehet tőle nyugodtan dolgozni: nemcsak hogy figyel, hanem szóvá tesz, ha kell, a hatóságok előtt tanúskodik a visszaélésekről.”

Forrás: Juhász Dániel (népszava.hu)

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top