Ősemberek csontjait is rejti az egyik leghosszabb barlangrendszer

Ősemberek csontjait is rejti az egyik leghosszabb barlangrendszer

Hírek, Kesztölc Comments Off 1176

Tizenegy kilométer hosszú barlangrendszer húzódik Kesztölc határában, ahol korábban ősemberek csontjait is megtalálták.

Kesztölc és Klastrompuszta mellett, a Csévi-szirtekben található Legény- és Leány-barlang járatait már az ősember is ismerhette. A barlangokról az 1910-es években leírás és térkép készült, ásatás is zajlott bennük, melynek során ősemberi és középkori leletek is előkerültek. A feltáró kutatás 1991-ben kezdődött el. 1998-ban pedig megalakult az Ariadne Barlangkutató Egyesület, akik az itteni barlangok kutatását tűzték ki célul.

A ’90-es években a Legény- és Leány-barlangot 3,5 km hosszan összekötötték. Feltárult a környéken több kisebb barlang is: a 600 méter hosszú Indikációs, a 200 méter hosszú Rejtekút barlang. A rövid Ősi barlang sokezer éves leleteket, cserepeket, emberi csontokat rejtett. 2002-ben tárták fel a porcelánbolt szépségű 300 méter hosszú Ajándék-barlangot.

2004-től a Szent Özséb Barlangkutató Csoport fedezte fel a Leány-barlangban a Hiénák termét és a Kiskőháti termet. Egy évvel később tárták fel a Legény-bejárat felett a 200 méter hosszú Ariadne-barlangot. Az áttörést a 2008-as év hozta meg, amikor feltárták a Vacska-barlang új szakaszát, és kezdetét vette a Csévi-szirtek kutatásának aranykora.

A Vacska-barlangot addig 10 méternyi rókaluknak gondolták: egy vadmacska hívta fel a felfedezők figyelmét, innen ered a Vacska elnevezés is. A barlangászok kitágítottak két egymást követő egérjáratot, és így jutottak be a Rózsát-terembe, és attól fogva nem volt megállás.

2008 őszén összekötötték a Vacskát a Rejtekút-barlanggal. 2009 januárjában felfedezték a 60 méter mély Mélyponti-aknasort. Felfedeztük a gigantikus Fennkőháti-termet a 4 méteres cseppkőoszlopokkal. 2010 év végére a szűkületek tágításával elérték a Farkas-vermet is.

A 2010. decemberi Rejtekút és a Legény-barlang összekötéssel az egyesített Csévi-szirti-, avagy hivatalos nevén Ariadne-barlangrendszer 11 km hosszú. Ez hazánk harmadik leghosszabb barlangja.

2011-ben a Legény-barlangban kibontották a Denevér-ágat, egy évvel később a Vacskában a Fifa-ágat. Az Ajándék-barlangban 2012-ben megnyílt a barlang mélyebb szakasza, a Rémkőháti-terem.

A barlangrendszerről képeket itt találunk>>

Videó az Ariadne barlangrendszerről>>

Forrás: hirado.hu, kesztolc.hu
Fotó: foldalatt.hu

Facebook hozzászólások
(C) 2017-2020 dorogimedence.hu - Dorogi hírek

Keresés

Írja be a keresendő kifejezést

Back to Top